Zdravstvo znova priljubljeno pri investitorjih

30.8.2018 ob 14:10

Generalno gledano imajo farmacevtska podjetja solidne bilance. Marsikje se je izboljšala struktura stroškov, ponujajo atraktivne dividende. Povpraševanje po njihovih produktih se povečuje in je podprto s demografskimi trendi.  Na drugi strani lahko politična retorika glede spremembe zdravstvene reforme v ZDA dokaj hitro poveča nihajnost delnic.

Delnice globalnih farmacevtskih družb so v zadnjem času med investitorji spet popularne. Globalni indeks S&P 1200 Global Healthcare (SGH Index) je v letošnjem letu porasel za 12,3 odstotka, merjeno v EUR, medtem ko je indeks globalnih delnic S&P Global 1200  (SPGLOB Index) v enakem obdobju porasel za dobrih 6 odstotkov.

 

Napovedi o spremembah skrbijo vlagatelje

Sektor zdravstva zaznamuje velika konkurenčnost med proizvajalci zdravil, še posebej generičnih in zdravil za diabetes, ter pričakovanja glede regulatornih sprememb. Trumpova napoved, da se namerava posvetiti predvsem cenam zdravil, da bi znižali stroške zdravstvene oskrbe, je za farmacevte močan udarec. Trumpove besede sicer še niso meso postale in konkretni plani, kako bodo znižanje izvedli, zaenkrat še niso znani. Vendar dogajanje negativno vpliva na sentiment vlagateljev do mere, da je čisto možno, da so preveč pesimistični.

Nekateri farmacevti so se na napovedi že odzvali z začasno zamrznitvijo povišanja cen zdravil. To sicer bistveno ne bo spremenilo Trumpovih načrtov, lahko pa omili njegovo retoriko glede farmacije. Verjetnost, da bi Obamovo reformo ovrgli v celoti, je majhna. Bolj verjetno je, da se bodo spremenili nekateri njeni deli, čemur smo že priča v zadnjem času. Zgodba se bo razvijala še nekaj mesecev, kar za zdravstvo pomeni nekoliko višjo volatilnost, kot je to za sektor običajno.
 

Sektor je z vidika vrednotenj pod desetletnim povprečjem

Pa vendar lahko vsako šibkost delniških tečajev obrnete v svoj prid.  Delnice zdravstvenega sektorja so v letošnjem letu zabeležile spodobne donose in pričakovati je, da se bo trend nadaljeval. Z vidika vrednotenj se pričakovani PE sektorja nahaja pod 10-letnim povprečjem.  Bilance družb so solidne, visok je delež likvidnih sredstev, kar družbam omogoča prevzeme ali odkup lastnih delnic. Družbe so postale stroškovno bolj učinkovite,  med njimi je mogoče najti tudi take, ki izplačujejo nadpovprečne dividende. Pričakovanja in obete dodatno krepijo še demografski trendi s staranjem prebivalstva v razvitih državah, na razvijajočih se trgih pa z višanjem razpoložljivega dohodka prebivalstva. Na povpraševanje poleg staranja vpliva tudi način življenja, predvsem predstavlja problem vse večja stopnja debelosti in z njo povezanih bolezni.

 

Zdravstvo je precej imuno na ekonomske cikle

Kljub političnim pritiskom in pričakovanim regulatornim spremembam pa je zdravstvo še vedno panoga, ki je relativno imuna na spremembe v ekonomskem ciklu. Bolniki oskrbo potrebujejo tako v času konjunkture kot recesije. Raziskovalna družba BCA Research je ugotovila, da se je zdravstvo v preteklosti posebej dobro obneslo v obdobjih, ko je FED (ameriška centralna banka) dvigovala obrestne mere. Raziskava je zajela obdobje vse od leta 1970. Treba je sicer opozoriti, da pretekli podatki niso garancija za donose v prihodnosti, pa vendar, če je vlagatelj pripravljen na nekoliko ovinkasto cesto, lahko na dolgi rok pričakuje nadpovprečne donose.

 

Barbara Gačnik, Infond

Komentar