Tehnološka podjetja so v ospredju

8.10.2018 ob 8:40

Svetovni delniški trgi ostajajo na visokih ravneh, predvsem po zaslugi ameriških podjetij, nekoliko slabše se godi trgom v razvoju. Dejstvo je, da je ameriško gospodarstvo pod vodstvom predsednika Trumpa v izredno dobri kondiciji, zato je ameriška centralna banka prisiljena dvigovati ključno obrestno mero, kar je v letošnjem letu storila že trikrat, analitiki pa s skoraj 100-odstotno verjetnostjo verjamejo, da se bo decembra zgodil še četrti dvig obrestne mere letos. Zaradi dvigov obrestne mere ter obenem trgovinske vojne trgi v razvoju med vlagatelji niso najbolj priljubljeni. Ravno nasprotno, in nič ne kaže, da bi se zdaj že ogromen razkorak med donosnostjo razvijajočih se trgov in razvitih začel zapirati. Kljub temu nekatere največje analitske hiše v zadnjih priporočilih že omenjajo, da je počasi čas za vstop na razvijajoče se trge, saj so fundamentalni kazalniki ugodni, tveganja pa ne previsoka.

 

V zadnjem obdobju ne moremo mimo spreminjajočega se okolja, ki ga prinašajo nove tehnološke inovacije, ki spreminjajo poslovno okolje podjetja, čemur rečemo doba digitalizacije. Podjetja, ki so to že veliko prej zaznala, so v samem svetovnem vrhu tako po rasti prihodkov, dobička kot cene delnice. Govorimo o tehnoloških velikanih, kot so Apple, Amazon, Facebook, Google, Samsung in še mnogi drugi. Res je, da velik odstotek tehnoloških podjetij prihaja iz ZDA, vendar pa ima najvišjo rast deleža teh podjetij v zadnjih desetih letih Kitajska, ki ji poznavalci tudi v prihodnje napovedujejo svetlo prihodnost.

 

V prihodnjem pričakujem, da se bo nadaljevala era tehnoloških podjetij, zato velja pri izboru delnic premišljeno staviti na podjetja iz te panoge.

 

Mitja Baša, Triglav Skladi

Komentar