Padec cene nafte

3.12.2018 ob 9:10

Po zelo turbulentnem mesecu se razmere na svetovnih kapitalskih trgih počasi umirjajo. Vstopamo v praznični december, ko pričakujemo še en dvig temeljne obrestne mere pri ameriški centralni banki kljub nekaterim šibkostim, ki se kažejo na ameriškem in predvsem globalnem trgu, odražajo pa se v napovedih o upočasnjevanju rasti svetovnega gospodarstva. Posledično je v zadnjem govoru šef FED Jerome Powell že nakazal, da se obrestna mera v ZDA približuje nivoju dolgoročne nevtralne obrestne mere, kar so finančni analitiki razumeli kot napoved, da bo v prihodnje FED manjkrat zvišal obrestno mero, kot se je to na trgu pričakovalo. Izjava je vlila nov zagon delniškemu trgu, ki je po tej novici krepko pridobil vrednost, donosnost 10-letne ameriške državne obveznice pa je padla pod mejo 3 odstotkov, kar se je zgodilo prvič od septembra.

 

Trenutno poteka zasedanje skupine G-20 v Argentini, kjer se veliko pričakuje od srečanja Donalda Trumpa s Xi Jinpingom, na katerem bi lahko prišlo do preboja in sklenitve trgovinskega sporazuma ter s tem končanja trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, ki zagotovo ne vpliva blagodejno na svetovno gospodarstvo.

 

Cena 159-litrskega sodčka nafte brent se je prvič po enem letu spustila pod mejo 50 dolarjev, potem ko so trgovci z nafto ocenili, da OPEC ne bo odločno reagiral na presežno ponudbo na trgu nafte. Ruski predsednik Vladimir Putin je pred dnevi dejal, da trenutne cene nafte Rusiji ustrezajo, kar pomeni, da druga največja proizvajalka nafte na svetu ne bo zmanjšala črpanja, podobno je stališče ZDA, ki so največji proizvajalec nafte, medtem ko si Savdska Arabija kot tretja največja proizvajalka nafte na svetu želi občutno višjih cen, da bi lahko zadostila potrebam državnega proračuna.

 

Mitja Baša, Triglav Skladi

Komentar