Apple svari vlagatelje

4.1.2019 ob 13:05

Novo leto je za nami, z njim pa za delnice eden najslabših decembrov doslej. V zadnjem tednu dni so trgi v ZDA sicer uprizorili odboj višje in s tem vsaj nekoliko kljubovali slabi predstavi v zadnjem četrtletju 2018. Osrednji ameriški indeks S&P 500 je od najnižjih vrednosti, ki so jih delnice zabeležile dan po božiču, pridobil 6,5 odstotka vrednosti, indeks Dow Jones je pridobil 6,6 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq 100 pa je pridobil 6,23 odstotka. V Evropi na drugi strani tako velikega optimizma ni bilo mogoče zabeležiti. Nemški indeks DAX 30 je od najnižjih nivojev 27. decembra zabeležil 1,6-odstotno rast, britanski predstavnik FTSE 100 je pridobil 2,8 odstotka, francoski CAC 40 pa 1,6 odstotka. Ob negotovosti na trgih v zadnjem tednu dni še naprej raste zlato. Cena za unčo se je okrepila za dobra 2 odstotka. Lep odboj od najnižjih vrednosti je dosegla tudi nafta. V zadnjih desetih dneh se je cena ameriške lahke nafte WTI okrepila za dobrih 9 odstotkov in je bila v sredo pri 46 dolarjih za sodček. Podobno sliko smo opazovali pri evropski nafti brent. Medtem ko je cena pred božičem upadla vse do 50 dolarjev za sodček, se je v dneh po prazniku okrepila za 10 odstotkov, na 55,5 dolarja za 159-litrski sodček.

 

Za dodatno negotovost na delniških trgih so v torek zvečer poskrbeli pri ameriškem tehnološkem gigantu Apple. Vodstvo družbe je v izjavi za vlagatelje sporočilo, da so družbi v prazničnem obdobju preteklega četrtletja upadli prihodki, kot vzrok pa so navedli upad globalnega povpraševanja po njihovih pametnih telefonih, kot tudi opazen upad prodaje na Kitajskem. Gre za prvo tako opozorilo vlagateljem vse od leta 2007. Po objavi novice je cena delnic upadla za 8 odstotkov zunaj rednega dela trgovanja. Skupaj z zadnjim zdrsom se je tržna kapitalizacija družbe Apple že spustila pod 700 milijard ameriških dolarjev, medtem ko je oktobra lani ta dosegala okoli 1,1 bilijona dolarjev. Upad cene delnic družbe Apple je sicer "razveselil" znanega vlagatelja Warrena Buffetta. Ta je namreč pred časom za kamere dejal, da si želi videti nižje cene delnic Appla, saj si želi dodatno okrepiti pozicijo, ki jo njegov sklad že ima v podjetju Apple.

 

Slabo poslovanje najbolj znanega ameriškega podjetja na planetu je slab signal o "uspešnosti" Trumpove trgovinske strategije. Cilj te naj bi bila prav pomoč večjim ameriškim izvoznikom, več kot jasno pa je, da v tem trenutku Trumpova strategija ne deluje oziroma ima očitno celo nasproten učinek, ne samo za Apple, temveč za marsikatero ameriško podjetje, ki posluje na globalnem trgu.

 

Andraž Antonič, ALTA Skladi

Komentar