Rdeč december na svetovnih delniških trgih

20.12.2018 ob 17:15

Osrednji ameriški indeks S&P500 je izgubil 5,4 odstotka vrednosti, nemški DAX je izgubil 2,5 odstotka, japonski Nikkei pa 6,1 odstotka. Slednji je od vrha v mesecu oktobru izgubil že 17 odstotkov vrednosti in se s tem že močno približal tehnični definiciji medvedjega trga, ki ga med drugim definira 20-odstotni padec cen delnic. Vrednost je po dveh tednih stabilizacije znova izgubila cena surove nafte. 159-litrski sodček zahodnoteksaške lahke nafte se je pocenil za skoraj 12 odstotkov, na 46,6 dolarja, evropski brent pa je izgubil 10 odstotkov in je v četrtek dosegal vrednost 55,3 dolarja na sodček.

 

Razloge za nove upade gre iskati v več faktorjih. V zadnjih tednih je bil glavni povod trenje med ZDA in Kitajsko. Vse več vlagateljev je namreč mnenja, da ZDA in Kitajska kljub obljubam ne bo uspelo doseči trgovinskega dogovora. Dodatne skrbi povzročajo jasni znaki iz gospodarstev obeh držav, saj številni ekonomski pokazatelji kažejo na slabšanje gospodarske klime. Poleg državnih ekonomskih podatkov zadnje dni skrbi naraščajoče število slabih poslovnih rezultatov podjetij, kot tudi napovedi podjetij glede poslovanja v prihodnjem letu. Med bolj bolečimi padci je denimo kar 46-odstotni zdrs cene delnic spletnega trgovinskega giganta Asos od poročanja podatkov o poslovanju v začetku tedna. Slabo poslovanje in napovedi o prihodnjem poslovanju so v ponedeljek hitro okužili tudi druga podjetja v panogi (BooHoo.com –14 odstotkov, H&M –9 odstotkov, Zalando –12 odstotkov). V ZDA so za dodatno merico pesimizma v trgovinskem sektorju v ponedeljek poskrbeli analitiki banke Bank of America z znižanjem ciljne cene ameriškega trgovca Best Buy Co.

 

Znižanje ciljne cene je botrovalo močnim prodajnim pritiskom, ki so znižali ceno delnic podjetja za 5,7 odstotka. V sredo se so nato oči vlagateljev usmerile v ameriški Fed, vendar je ta razočaral trge. Pri ameriški centralni banki so se namreč odločili, da znova dvignejo obrestne mere za 0,25 odstotka (območje med 2,25 in 2,5 odstotka), kar je precej prestrašilo vlagatelje. Kar nekaj jih je namreč verjelo, da bo Fed popustil pod pritiski Trumpa in tokrat ne bo dvigoval obrestnih mer.

 

Predsednik Feda Powell je sicer želel umiriti trge z obljubo o nižjih obrestnih merah od napovedanih v letu 2019, vendar to ni pomirilo trgovalcev, zato je objavi sledila nova razprodaja na svetovnih delniških trgih. Za konec še zanimiv statistični podatek – glede na trenutne upade vrednosti na ameriških trgih je videti, da bodo delnice mesec december končale z najglobljim upadom vrednosti vse od velike depresije leta 1931.

 

Andraž Antonič, ALTA Invest

 

Komentar