Tedenski komentar

5.2.2019 ob 16:30

S&P 500, indeks 500 največjih podjetij v ZDA, je januar zaključil s 7,9-odstotnim donosom. Eden ključnih dejavnikov volatilnosti v preteklosti je bila Ameriška centralna banka (FED), ki je z dvigovanjem obrestnih mer (dvig je potreben za normalizacijo monetarnih razmer po veliki krizi) sejala strah po delniških trgih, saj so se vlagatelji bali, da bi FED s preveč restriktivno politiko upočasnil rast gospodarstva ali ga celo pahnil v recesijo. V preteklem tednu pa je prišla v javnost izjava FED-a v kateri so napovedali premor pri dvigovanju obrestnih mer zaradi padajoče inflacije in slabših pogojev na trgih, kar je pomirilo prej omenjene strahove.

 
Makroekonomski podatki iz ZDA ostajajo dobri. ZDA so v mesecu januarju ustvarile 300 tisoč novih delovnih mest, hkrati pa se je število delavno aktivnih Američanov povišalo na najvišjo raven v zadnjih 13-ih letih.
 
Trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko se približujejo roku, ki ga je postavila Trumpova administracija in sicer ta je 2. marca, vendar se bodo verjetno zavlekla, kar bi utegnilo kratkoročno prestrašiti trge.
 
Podjetja, ki so v prejšnjem tednu objavila rezultate zadnjega kvartala lanskega leta, so na trg poslala mešana sporočila. Tehnološka giganta Microsoft in Facebook sta pozitivno presenetila, sploh slednjemu prihodki vztrajno rastejo. Apple in Amazon pa sta požela bolj mlačen sprejem, saj je prodaja Iphone-ov v prazničnem četrtletju prvič po letu 2001 v primerjavi z letom prej upadla, na kar Apple odgovarja, da niso le podjetje, ki proizvaja pametne telefone, ampak imajo tudi druge produkte in predvsem storitve, Amazon pa je, kljub rasti prihodkov v zadnjem četrtletju za 20 odstotkov, vlagatelje pustil z občutkom, da rast peša. Na drugi strani pa je Caterpillar objavil slabše rezultate od pričakovanih, zaradi česar so delnice po objavi rezultatov, ki jih gre pripisati predvsem višjim stroškom in padcu prodaje v azijsko-pacifiški regiji, padle za 10 odstotkov.
 
V tem tednu se bo nadaljevalo poročanje rezultatov ameriških podjetji. Kljub dobrim rezultatom in stabilnim makroekonomskim podatkom, na trgu ostajajo tveganja zaradi katerih je potrebno svoj portfelj aktivno spremljati in ob pomoči svojega osebnega finančnega svetovalca redno prilagajati. Pomembno je, da so naše naložbe v zadostni meri razpršene in da vlagamo le v stvari, v katere res verjamemo.
Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar