Teden težkokategornikov

4.2.2019 ob 15:35

S slabimi osmimi odstotki rasti (v ameriških dolarjih) je delniški indeks S&P500 več kot navdušil, a hkrati povzročil marsikatero "praskanje po glavi" v smislu, kako je tako visoka rast mogoča po tako negativnem obdobju na kapitalskih trgih.

 

Pozitiven odboj delnic niti ni tako presenetljiv, saj smo konec leta zaznali izrazit pesimizem med vlagatelji, lahko bi rekli kapitulacijo, ki običajno signalizira iztrošenost prodajalcev delnic. A pustimo razlago bitke generalom. Teden je postregel z objavami rezultatov poslovanja številnih težkokategornikov iz ZDA, zato tokrat raje poglejmo, kako so poslovala podjetja zadnje lansko četrtletje. V ponedeljek so vlagatelji z desetodstotnim padcem cen delnice pospremili novice iz podjetja Caterpillar. Dobiček je bil nižji od pričakovanj predvsem zaradi višjih stroškov in slabše prodaje gradbene opreme v azijsko-pacifiški regiji, ki so jo pripisali upočasnjevanju kitajskega gospodarstva.

 

Torek je pripadal podjetju Apple. Prvič po letu 2001 so v prazničnem četrtletju ustvarili manj prihodkov s prodajo iphona kot leto pred tem. Vodstvu je za zdaj uspelo prepričati javnost, da Apple ne prodaja zgolj pametnega telefona, temveč so tu še druge naprave, tablice, računalniki, ure, brezžične slušalke itd. Vse bolj pomembne so tudi storitve, ki naj bi nadomestile izpad rasti zaradi zasičenosti trga pametnih telefonov in redkejše menjave aparatov z novimi. Zaradi teh razlogov so tudi spremenili način posredovanja informacij; prenehali bodo z objavami števila prodanih telefonov in ga nadomestili s številom vseh iphonov v uporabi. Teh je že več kot 900 milijonov po vsem svetu! Sredo sta zaznamovala Microsoft in Facebook. Microsoft je izpolnil pričakovanja, najbolj pa so bili ponosni na rast prihodkov iz storitev v oblaku (76-odstotna), ki

kaže na njihovo tesno povezanost z vodilnimi podjetji iz številnih panog.

 

Facebook, lastnik več popularnih socialnih omrežij, je posloval nad pričakovanji, kar so nagradili tudi vlagatelji. Kljub številnim preiskavam njihovi oglaševalski prihodki vztrajno rastejo. Ocenjujejo, da imajo facebook, instagram, whatsapp in messenger okoli 2,7 milijarde mesečnih uporabnikov. Impresivne pa so tudi dnevne statistike, saj je v povprečju 1,5 milijarde ljudi vsak dan uporabljalo njihova socialna omrežja, kar je devet odstotkov več kot lani.

 

Amazon je požel pozornost četrtkovega dne. V zadnjem lanskem četrtletju jim je uspelo povečati

prihodke za 20 odstotkov, v celotnem letu 2018 pa za 31 odstotkov. Podjetje veliko časa namenja razvoju virtualne asistentke Alexe, ki ima trenutno več kot 80.000 različnih veščin in so ji v lanskem letu izboljšali sposobnost razumevanja zahtev in vprašanj uporabnikov za 20 odstotkov. Navkljub vse zmogljivejši asistentki pa so vlagatelji opazili, da peša rast prihodkov, ki je katapultirala Amazon med najvrednejša podjetja sveta. Nič kaj navdušeno niso sprejeli niti investicijskih načrtov, ki naj bi se letos okrepili.

 

Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Komentar