Borzni komentar

21.2.2019 ob 7:05
Indeks S&P 500 je zrasel za 2,5 odstotka in je tako le 6 odstotkov oddaljen od svoje rekordne vrednosti, Dow Jones je zrasel za 3,1 odstotka, Nasdaq pa za 2,4. V tem letu so vsi omenjeni indeksi pridobili več kot 10 odstotkov vrednosti. 
 
Rast gre pripisati predvsem napredku v pogovorih o trgovinskem sporazumu med ZDA in Kitajsko in pa dogovoru v ZDA, ki naj bi preprečil ponovno "zaprtje" vladnih agencij v ZDA. Makroekonomski podatki pa so bili mešani. Tako je število prostih delovnih mest naraslo med tem, ko sta prodaja na drobno in industrijska proizvodnja razočarali vlagatelje. V ZDA januar predstavlja že 10. zaporedni mesec, ko je število prostih delovnih mest večje od števila iskalcev zaposlitve, po drugi strani pa je prodaja na drobno v decembru padla za 1,2 odstotka, kar je največji padec po letu 2009. Padec v prodaji na drobno v mesecu decembru, ki je tradicionalno najboljši mesec za ta kazalnik, so vlagatelji pripisali predvsem padcu tečajev na delniških trgih in "zaprtju" vladnih agencij v ZDA. Z približevanjem koncu ekonomskega cikla lahko pričakujemo bolj uravnotežene makroekonomske podatke. Dve tretjini podjetij, ki sestavljajo indeks S&P 500 je objavilo podatke o dobičkih za zadnji kvartal leta 2018. Rast dobičkov predstavlja že 5. zaporedni kvartal rasti dobičkov, ki pa se počasi umirja.  
 
V nadaljevanju leta pričakujemo volatilnost na trgih v povezavi s politiko centralnih bank in političnimi odločitvami, kot je trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko. Zaradi na eni strani pozitivnih makroekonomskih podatkov in upočasnjevanja globalne gospodarske rasti na drugi, v prihodnosti pričakujemo razburkano dogajanje na trgih, ki pa zaenkrat kaže v pozitivno smer. Vlagatelji se moramo vedno zavedati svojih dolgoročnih ciljev in ne podleči kratkoročnim šumom na trgih.
 
Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar