Borzni komentar

12.2.2019 ob 16:10

Borze so teden zaključile od relativno nespremenjenih tečajev v ZDA pa do padcev na določenih svetovnih trgih zaradi strahu pred ohlajanjem gospodarstva EU. Na začetku tedna so trgi rasli na krilih dobrih poslovnih rezultatov podjetij v ZDA in napovedi Fed-a, da bo potrpežljiv pri višanju obrestnih mer, nato pa se je trend, zaradi pomakanja napredka na pogajanjih med ZDA in Kitajsko glede trgovinskega sporazuma, obrnil. Hkrati je Evropska komisija napovedi za rast gospodarstva EU znižala iz 1,9 na 1,3 odstotka v letu 2019 zaradi trgovinskih napetosti in šibkosti v določenih ključnih evropskih gospodarstvih, predvsem v Nemčiji. Znižanje je bilo sicer pričakovano in zgolj potrjuje, da je evropsko gospodarstvo trenutno v slabši kondiciji kot gospodarstvo ZDA. Zaradi povečane zaskrbljenosti vlagateljev glede zdravja globalnega gospodarstva je ameriški dolar minuli teden pridobil na vrednosti, cena nafte na svetovnem trgu pa se je znižala.

 

Indeks S&P 500, ki predstavlja 500 največjih podjetij v ZDA in ga mnogi smatrajo za indikator moči ameriškega gospodarstva, je tako v januarju zrasel za slabih 8 odstotkov. Podobno rast smo na mesečni ravni nazadnje doživeli v oktobru 2015.  Takrat je trg v enem letu pridobil 13 odstotkov in kar 31 odstotkov v roku dveh let. V zadnjih 50. letih smo bili šestkrat priča januarski rasti sedmih odstotkov ali več. V letih, ko se je ta rast zgodila, se je BDP ZDA v povprečju povišal za 3,7 odstotka, zaslužki podjetij v ZDA v povprečju za 5 odstotkov, borze pa so v teh letih pridobile v povprečju vrtoglavih 26 odstotkov.   

 

Pričakujemo, da bodo razmere na kapitalskih trgih letos ostale volatilne, a dobri makroekonomski podatki kažejo možnosti za nadaljnjo rast borznih tečajev, zgodovina pa nas uči tudi, da je pozitiven januar lahko razlog za optimizem.  

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar