Borzni komentar

5.3.2019 ob 16:15

Ameriške delnice so prejšnji teden zaključile višje, čeprav ne veliko. Indeks S&P 500 tako beleži najboljša uvodna dva meseca leta po letu 1987 in je v tem času pridobil 11,5 odstotka. Bela hiša je oznanila, da bodo zamaknili rok za uvedbo novih tarif, ki se je iztekel 1. marca, na kar se trgi niso odzvali, saj je bil tak zamik pričakovan in že upoštevan v borznih tečajih. 

 

Ameriško gospodarstvo še naprej dela dobro, saj je BDP v zadnjem četrtletju dosegel 2,6 odstotka, kar je malo nad pričakovanji, leto pa so ZDA zaključile z 2,9-odstotno rastjo BDP. V letu 2019 tako pričakujemo nižjo rast kot v letu 2018, a zaenkrat ne pričakujemo recesije.

 

Prejšnji teden so delnice v ZDA zaključile z 0,4-odstotno rastjo, kar pomeni že peti zaporedni teden rasti tečajev. Globalno gledano se rast upočasnjuje. Purchasers manufacturing index ali PMI, ki velja za indikator zdravja industrijskega in storitvenega sektorja, je tako v evro območju in na Kitajskem pod mejo 50 točk, kar pomeni krčenje aktivnosti v teh sektorji, v ZDA pa PMI zaenkrat ostaja pozitiven, a se je v februarju znižal na 54,2 v primerjavi z januarskim, ki je znašal 56,6.

 

Pričakujemo, da je optimizem investitorjev, ki se kaže v dvigovanju borznih indeksov predvsem v ZDA upravičen, saj menimo, da bodo centralne banke nadaljevale s  potrpežljivo kot FED v ZDA, ali celo stimulativno politiko kot trenutno na Kitajskem. Hkrati pričakujemo počasen, a pozitiven napredek pri doseganju sporazuma o trgovini med ZDA in Kitajsko, kar bo stabiliziralo tudi kitajsko rast,k v sodelovanju z drugimi faktorji. V ZDA FED po eni strani govori o solidnih makroekonomskih razmerah, a hkrati opozarja na tveganja, ki nas čakajo v prihodnosti. Trg dela in inflacija prav tako dajeta FED-u možnost, da je potrpežljiv z ukrepi in čaka nadaljnji razvoj dogodkov. 

 

Kljub mešanim občutkom na trgu, makroekonomski podatki podpirajo trenutne pozitivne razmere na trgih. Kljub kratkoročni volatilnosti je pomembno, da se kot investitorji zavedamo svojih dolgoročnih naložbenih ciljev in portfelj prilagajamo le tem.  

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar