Borzni komentar

20.3.2019 ob 9:05

 

V zadnjem tednu smo bili na trgih priča rasti delniških tečajev, na krilih poročil, da se bo obdobje rasti gospodarstva v ZDA nadaljevalo, kar je prevladalo nad občutki investitorjev, da so pogajanja med ZDA in Kitajsko glede trgovinskega sporazuma zastala. Predsednik ZDA Donald Trump je tako napovedal, da ne bo pristal na sporazum, ki ne bo izpolnjeval zahtev ZDA. Hkrati je bilo prestavljeno tudi srečanje med Kitajsko in ZDA, ki naj bi se zgodilo konec marca. Obe strani sta napovedali, da bo srečanje potekalo najprej v aprilu ali še kasneje.

 

Na drugi strani pa je predsednik Ameriške centralne banke (FED) v televizijskem intervjuju ponovno poudaril, da se FED-u ne mudi z dvigovanjem obrestnih mer, kar je prav tako pozitivno vplivalo na trge, predvsem v ZDA. Sproščeno politiko FED-a podpirajo tudi podatki, da inflacija ne raste nad pričakovanji. Kitajska vlada je napovedala, da bo še naprej sprejemala ukrepe za višanje gospodarske rasti.

 

V Evropi je indeks STOXX Europe 600 v tem tednu prav tako pridobil na vrednosti, v Veliki Britaniji pa je na indeks FTSE 100 pozitivno vplivalo dejstvo, da je tamkajšnji parlament zavrnil možnost izstopa iz EU brez dogovora in hkrati vladi naložil, da zaprosi za podaljšanje roka za izstop.  

 

Sektorsko se je najbolje odrezala tehnologija, ki jo poganjajo predvsem navdušenje okoli delnic Apple-a, ki napoveduje pretočne video vsebine in delnice izdelovalca grafičnih kartic Nvidia. Na drugi strani je rast industrijskega sektorja oviral Boeing, ki je zaradi nesreče svojega najbolje prodajanega letala izgubil veliko vrednosti. Indeks VIX, ki meri volatilnost na trgih, je dosegel 5-mesečno dno. 

 

Bikovski trend v tem času praznuje svojo 10. obletnico. Tečaji na borznih trgih so v zadnjem tednu dosegli rekordne vrednosti za leto 2019 in so hkrati manj kot 4 odstotke oddaljeni od najvišjih vrednosti v zgodovini. Ameriški indeks S&P 500 je tako v zadnjih 10. letih ustvaril 412-odstotni donos. Najvišji donos smo videli leta 2013 in sicer 32,4 odstotka, najslabše pa je bilo leto 2018 z -4,4 odstotka. Kljub lepim donosom pa smo vmes beležili tudi padce. Konec lanskega leta smo tako zabeležili skoraj 20-odstotni padec tečajev. Iz tega se lahko naučimo, da je volatilnost sestavni del vlaganja in kratkoročni padci niso nič hudega, v kolikor se ne prestrašimo in ne prodamo naložb z izgubo.

 

Trenutni bikovski trend traja že skoraj 3700 dni, kar je drugi najdaljši trend v zgodovini, najdaljši je trajal od leta 1987 do leta 2000 in je zdržal kar 4500 dni, kar pomeni, da kljub dolgotrajnemu pozitivnemu trendu ta lahko še vztraja. Bikovske trende na trgih navadno poganjajo ugodne gospodarske razmere, rastoči dobički gospodarskih družb in ugodne obrestne mere centralnih bank. Trenutno lahko ugotovimo, da so vsi trije kriteriji izpolnjeni, kar podpira nadaljevanje tega trenda. Obstajajo pa tudi tveganja, ki bi lahko poslabšala gospodarsko situacijo. Na eni strani so to trgovinski spori, na drugi pa bi lahko usodni udarec bikovskemu trendu zadale tudi centralne banke, zato moramo razmere na trgih stalno spremljati. 

 

Vlagateljem zato priporočam aktivno spremljanje svojega portfelja in ustrezno diverzifikacijo naložb, ob upoštevanju lastnih naložbenih preferenc in nagnjenosti k tveganju.

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar