Vpliv inflacijskih pričakovanj na delnice

18.3.2019 ob 12:25

Dogajanja na svetovnih borzah ostajajo optimistična, saj je večina pomembnejših svetovnih borz v zadnjem tednu pridobila okrog dva odstotka vrednosti. Indeks strahu je spet zelo nizek. Aktivnejšim investitorjem se trenutno dogajanje zdi kot nekaj že videnega. Kmalu bomo zaključili prvo četrtletje v letošnjem letu in lahko bi rekli, da boljšega začetka si ne bi mogli želeti.

 

Ameriški indeks S&P 500 je pridobil skoraj 14 odstotkov vrednosti, evropski indeks Stoxx Europe 600 pa le dober odstotek manj. Seveda se po taki rasti vsi investitorji sprašujejo, do kdaj bo omenjeni trend trajal, in predvsem, ali lahko pride do kakšne korekcije. Zgodovina nas uči, da po navadi enkrat na leto prihaja na razvitih borzah do 10-odstotnih popravkov in kar trikrat na leto do petodstotnih popravkov. Pa še cel kup tveganj je v zraku, od brexita do trgovinskih vojn, ki lahko hitro privedejo do korekcije. Ali je zdaj možno, da bi bilo tokrat nekoliko drugače, sploh glede na to, da je bilo lani zelo turbulentno leto? Ta možnost seveda obstaja in tudi verjetnost zanjo ni tako majhna, kot bi lahko sklepali na podlagi preteklih dogodkov.

 

Budnemu očesu investitorja ne sme uiti zelo pomembno dejstvo, da so najpomembnejše centralne banke od začetka leta spet drastično spremenile monetarno politiko, sploh ameriška Fed in tudi evropska centralna banka. Če so bila še konec decembra v ZDA pričakovanja po treh dvigih obrestnih mer v ZDA, je trenutno po podatkih Bloomberga veliko večja verjetnost za znižanje obrestnih mer v ZDA v začetku naslednjega leta. Ponovno zniževanje inflacije daje centralnim bankam dovolj prostora, da to izpeljejo. Še več, inflacija je iz še ne do konca pojasnjenih razlogov nizka, posledično je nujna reaktivacija monetarnih politik. Največja, ne do konca pojasnjena neznanka so predvsem inflacijska pričakovanja, ki so zdaj spet zelo nizka. Lahko bi špekulirali, da so nizka predvsem zaradi trgovinskih sporov.

 

Znano je, da protekcionizem in trgovinske vojne negativno vplivajo na svetovno trgovino, kar se tudi zdaj lepo vidi v praksi. Manjša svetovna trgovina pomeni manjšo gospodarsko rast, ta pa manjše dobičke podjetij. Pogajanja za zgladitev spora med ZDA in Kitajsko se nadaljujejo. Težave Boeinga in priprave na predsedniške volitve v naslednjem letu v ZDA so dodatna spodbuda za dosego dogovora. Če bi do konca aprila dosegli dogovor, bi ob sedanjih monetarnih politikah videli še lepo rast tečajev.

 

Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Komentar