Borzni komentar

27.3.2019 ob 14:40

Kombinacija kratkoročno ugodnih izjav s strani FED-a glede (ne)dvigovanja obrestnih mer, ki pa dolgoročno prinaša težave predvsem za bančni sektor, in slabih podatkov iz Evrope, je povzročila padec donosnosti 10-letnih obveznic v ZDA. S tem je donosnost teh obveznic prvič po letu 2007 padla pod donosnost 3-mesečnih kratkoročnih obveznic, kar je v preteklosti večkrat napovedovalo recesijo z zamikom od 6 do 36 mesecev. Tudi tokrat je možno, da bo z nadaljevanjem ohlajanja gospodarskih razmer po svetu prišlo do recesije, a signali s strani centralnih bank kažejo, da se zavedajo tega tveganja in bodo politiko ustrezno prilagodile, da se takšnemu scenariju izognemo.  

 

Inflacija v ZDA ostaja nizka (1,9 odstotka) in je pod dolgoročnim ciljem FED-a, ki je 2 odstotka, prav tako je brezposelnost pri 3,8 odstotkih nizka, kar sovpada z mandatom, ki ga zasleduje FED. Oba faktorja v kombinaciji s trenutnimi gospodarskimi razmerami podpirata politiko kakršno je napovedal guverner FED-a in sicer "počakajmo pa bomo videli", kar pomeni, da ne pričakujejo novih dvigov obrestnih mer. 

 

V Evropi odmeva podaljšanje roka za izstop Velike Britanije iz EU in dogajanje povezano s tem, so pa borzni tečaji v petek zaradi slabih podatkov iz industrijskega sektorja utrpeli večje padce. Evropski PMI, ki kaže na moč evropskega gospodarstva, je tako z 51,3 pod pričakovanji, a je kljub temu ostal nad 50, kar pomeni, da se industrijska dejavnost v Evropi krepi, podatki za največje gospodarstvo EU, Nemčijo, pa so s 44,7 zaskrbljujoči.  

 

Azijski trgi so se ugodno odzvali na izjave kitajske vlade, da bo še naprej podpirala trge in pa izjave predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je v petek izjavil, da smo "zelo blizu" trgovinskega dogovora. 

 

Pri nadaljnjih investicijskih odločitvah se moramo zavedati, da je volatilnost normalen del investiranja in da so padci na trgu dobra vstopna točka za prihodnost. Ekonomski podatki, kljub nekaj slabšim kazalnikom, so še vedno pozitivni in kažejo na nadaljnje širjenje gospodarske aktivnosti. Zavedati se moramo, da je investiranje tek na dolge proge in ne šprint.

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar