Borzni komentar

2.4.2019 ob 18:25

Pretekli teden so indeksi večinoma zabeležili rast tečajev in s tem pripomogli k pozitivnemu zaključku najboljšega kvartala v zadnjem desetletju. Znotraj indeksa S&P 500 je najbolje deloval industrijski sektor, na katerega je pozitivno vplivala delnica Boeing-a, ki je potem, ko je podjetje predstavilo rešitev za težave letal 737 Max airliner, dosegla delen obrat trenda po hudih padcih. Hkrati so na vrednosti pridobile tudi letalske družbe. V začetku tedna je na trgih vladala volatilnost, ki pa se je proti koncu tedna umirila. V petek so na borzi začele kotirati delnice podjetja Lyft, enega glavnih konkurentov bolj znanega podjetja Uber, ki z vrednostjo okoli 30 milijard dolarjev predstavlja največji IPO letos.

 

Podatki iz nepremičninskega trga kažejo slabšanje razmer v ZDA, saj je število novogradenj v februarju upadlo za 9 odstotkov, hkrati pa podatki o cenah nepremičnin kažejo najpočasnejšo rast vrednosti nepremičnin po letu 2011. Podatki iz obvezniških trgov na drugi strani pa kažejo, da se gospodarske razmere v ZDA sicer slabšajo, a ne napovedujejo hujše recesije.

 

V Evropi je index Stoxx Europe 600 prav tako pridobil na vrednosti. Donosnost nemške 10-letne obveznice je zaradi izjav Maria Draghia, da ne pričakujejo dvigov temeljne obrestne mere, v primeru, da se bo gospodarska slika slabšala, padla še nižje in vztraja v negativnem teritoriju.

 

Kitajski indeksi so v petek pridobili okoli 3 odstotke in tako je Shanghai Composite Index v tem tednu izgubil okoli 0,4 odstotka, med tem pa je indeks CSI 300, ki predstavlja kitajska "blue chip" podjetja v tem času pridobil okoli en odstotek. Pozitiven vpliv na to so imele novice glede trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA.

 

V tem tednu pričakujemo pomembne podatke, ki bodo pokazali več o trenutnih razmerah v gospodarstvu. Tako pričakujemo podatke o prodaji na drobno, prav tako pričakujemo podatke o novih zaposlitvah in pa PMI proizvodnih dejavnostih. 

 

Razmere na trgih trenutno izgledajo umirjene, vlagatelji pa čakajo podatke o zaslužkih podjetij v prvem kvartalu leta 2019, ki bodo pokazali, kako trgovinska vojna in globalno upočasnjevanje gospodarstva dejansko vplivajo na podjetja.

 

Pregled gibanja izbranih indeksov:

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

1,2%

Dow Jones

1,7%

Stoxx 600

0,8%

Shanghai Composite Index

-0,4%

Nafta

1,9%

 

 
 
Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar