Borzni komentar

8.4.2019 ob 17:30

K dobremu vzdušju na trgih so pripomogli predvsem dobri podatki iz Kitajske, zato so se delnice trgov v razvoju odrezale bolje kot delnice razvitih trgov. Kitajski PMI je v marcu nakazal začetek ponovne rasti kitajskega proizvodnega sektorja, po 6. mesecih manjšega upada v proizvodnem sektorju na Kitajskem. Večina največjih svetovnih indeksov je tako manj kot 2 odstotka oddaljena od rekordnih vrednosti, ki smo jih dosegli v septembru 2018.

 

Znotraj indeksa S&P500 je najbolje deloval sektor surovin, pridružil pa se mu je tudi sektor velikih finančnih družb, najslabše pa so se odrezali defenzivni sektorji. V petek objavljeni podatki o zaposlenosti v ZDA so, po slabih podatkih februarja, v marcu presegli pričakovanja analitikov, kar je nekoliko umirilo strahove pred prihodom recesije. S tem je 3-mesečno povprečje novo ustvarjenih delovnih mest v ZDA okoli 180.000, kar je soliden podatek in napoveduje, da FED-u ni potrebno delati večjih prilagoditev monetarne politike. Donald Trump je hkrati napovedal, da v kratkem prihaja trgovinski sporazum "epskih" razsežnosti, med tem, ko so druge izjave iz Bele hiše manj optimistične glede trgovinskega sporazuma s Kitajsko. Krivulja donosnosti ameriških obveznic, ki je pred kratkim napovedala prihod recesije, se je ponovno obrnila, kar pomeni, da je zahtevana donosnost na dolgoročnih obveznicah spet presegla tisto na kratkoročnih, s čimer je bilo vzpostavljeno normalno stanje na obvezniških trgih, kar je pomirilo vlagatelje. 

 

V Evropi so indeksi prav tako pridobivali na vrednosti, k čemur so pripomogle pozitivne novice iz Kitajske, ki so zasenčile negotovosti glede Brexit-a. Tako je evropski indeks STOXX 600 pridobil 2,4 odstotka, nemški DAX pa več kot 4 odstotke. Podatki o nemških proizvodnih dejavnostih kažejo upad v višini 4,2 odstotka v februarju, predvsem zaradi zmanjšanega tujega povpraševanja, kar pa gre po mnenju analitikov pripisati predvsem nižjemu povpraševanju iz Kitajske, kar ne preseneča, saj je v februarju potekalo kitajsko novo leto. Na drugi strani pa so nemški industrijski podatki pozitivno presenetili predvsem zaradi večje aktivnosti gradbenega sektorja. 

 

Gospodarski podatki iz Kitajske, drugega največjega gospodarstva sveta, tako kažejo, da ukrepi tamkajšnje vlade za pomoč gospodarstvu delujejo, kar je, skupaj z ostalimi pozitivnimi novicami, Shanghai Composite Index pognalo okoli 5 odstotkov višje. 

 

V prihajajočem tednu pričakujemo začetek poročil o zaslužkih za prvi kvartal letošnjega leta, ki jih investitorji nestrpno pričakujejo, kar se odraža tudi na manjšem volumnu transakcij do sedaj. Poleg tega bomo dobili tudi podatke o inflaciji in pričakovanjih potrošnikov, ter zapisnik iz FED-ovega marčevskega sestanka. 

 

V nadaljevanju pričakujemo umirjeno rast tečajev, seveda pa se moramo zavedati tveganj, ki jih prinaša tako dolg bikovski trend in ob upoštevanju naše nagnjenosti k tveganju ustrezno prilagoditi portfelj. 

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

2,1%

Dow Jones

1,9%

Stoxx 600

2,4%

Shanghai Composite Index

5,0%

nafta

5,2%

 
Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar