Borzni komentar

15.4.2019 ob 16:15

Tako je S&P 500 pridobil okoli 0,5 odstotka in je še približno en odstotek oddaljen od svoje najvišje vrednosti, ki jo je dosegel septembra lansko leto. Indeks Dow Jones pa je zabeležil rahel padec. Opaziti je bilo predvsem, da je dnevni volumen trgovanja na borzah zelo nizek, kar gre pripisati dejstvu, da večina investitorjev čaka na objave poslovnih rezultatov družb, ki so se zares začele minuli petek.

 

Mednarodni denarni sklad je svetovno gospodarsko rast znižal iz 3,5 odstotka na 3,3 odstotka. Kot razloge za to so navedli predvsem dogajanje okoli trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

 

JP Morgan, ena največjih bančnih skupin na svetu, je objavila rezultate, ki so presegli pričakovanja analitikov. Preslikava rezultatov, ki jih je dosegla JP Morgan v druge finančne institucije, ki rezultate sporočajo v prihajajočih dneh in tednih je tako povzročila močno rast finančnega sektorja. Prav tako so se dobro odzvale delnice v sektorju komunikacijskih storitev, k čemur so pripomogle predvsem delnice Walt Disney-ja, ki je predstavil svojo storitev pretočnih vsebin Disney+. Slabše se je odrezal sektor zdravstvenih delnic. Pričakujemo, da bodo poslovni rezultati podjetij sicer solidni in bodo presegli pričakovanja za prvi kvartal 2019, a bo rast precej nižja kot je bila lansko leto v tem obdobju. Brezposelnost v ZDA je dosegla 50-letno dno. 

 

V Evropi je v tem tednu najbolj odmevalo ponovno podaljšanje roka za Brexita in sicer naj bi bil nov končni datum 31. oktober, sta pa obe strani poudarili, da se moramo izogniti "trdemu" Brexit-u in da je na mizi tudi ponovno podaljšanje v kolikor bo potrebno. ECB je ključno obrestno mero za refinanciranje, skladno z pričakovanji, ohranila na 0.

 

CSI 300, kitajski "Blue Chip" indeks je v prejšnjem tednu padel za okoli 1,8 odstotka, a je zaradi ukrepov kitajske vlade za spodbujanje gospodarstva in optimizma glede trgovinskega sporazuma z ZDA pridobil okoli 30 odstotkov v letošnjem letu.

 

V naslednjem tednu pričakujemo nadaljevanje objav o poslovanju podjetij in pa objavo pomembnih makro podatkov v ZDA, ki bodo nakazovali kondicijo gospodarstva. Kot dolgoročni vlagatelji se moramo zavedati, da podatki izgledajo dobro in da recesije v tem letu ni na vidiku, so pa vrednotenja visoka, zato je potrebno biti še bolj pozoren in imeti portfelj razpršen med delniškimi naložbami in naložbami s fiksnim donosom ali naložbami, ki niso direktno povezane z delniškimi trgi kot so žlahtne kovine.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

+0,5%

 

Dow Jones

 0,0%

Stoxx 600

-0,1%

Shanghai Composite Index

-1,8%

 

Nafta

+1,2%

 
Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar