Svetovna gospodarska rast se bo okrepila

12.4.2019 ob 13:35

V začetku aprila je Mednarodni denarni sklad (IMF) objavil poročilo o prihodnjem gibanju svetovne gospodarske rasti ter posameznih držav in regij. V poročilu analitiki IMF ugotavljajo, da se je po močni rasti v letih 2017 in 2018 globalna ekonomska aktivnost opazno zmanjšala že v drugi polovici lanskega leta zaradi skupka dejavnikov, ki so vplivali na gospodarsko aktivnost največjih svetovnih ekonomij. Kitajska izjemna rast se je upočasnila zaradi ukrepov centralne banke po zategovanju finančnih razmer zaradi pregrevanja v bančnem sektorju ter trgovinske vojne z ZDA. Po drugi strani je evrsko območje izgubilo precej zagona na račun poslabšanja potrošniške in poslovne klime, dodatno je zaradi novih emisijskih standardov precej izgubila Nemčija z močno avtomobilsko industrijo.

 

V letošnjem letu so se pogoji za svetovno gospodarsko rast občutno izboljšali, saj so glavne centralne banke z ZDA na čelu signalizirale, da bodo spet z ustreznimi ukrepi stimulirale gospodarsko rast, obenem vse bolj kaže, da so ZDA in Kitajska blizu trgovinskega sporazuma.

Svetovna gospodarska rast, ki je v lanskem letu znašala 3,6 odstotka, se bo v letošnjem letu upočasnila na 3,3 odstotka, vendar obeti za naprej vlivajo optimizem, saj IMF v letu 2020 spet pričakuje 3,6-odstotno rast BDP. V drugi polovici letošnjega leta se pričakuje krepitev gospodarske rasti na račun stimulativne monetarne politike, izboljšanja razmer v evrskem območju ter stabilizacije razmer na razvijajočih se trgih, predvsem v Argentini in Turčiji.

 

Priča smo torej nadaljevanju gospodarske ekspanzije, v okolju izjemno nizkih obrestnih mer, kar kaže, da je delniški razred še vedno najbolj zanimiv. Z nestrpnostjo vlagatelji pričakujejo objave rezultatov podjetij za prvi kvartal letošnjega leta, ki so se začele v tem tednu.

 

Mitja Baša, Triglav Skladi

Komentar