Borzni komentar

24.4.2019 ob 12:35

Obseg trgovanja na borzah v ZDA je bil izredno nizek, prav tako pa je bil nizek tudi indeks VIX, ki meri volatilnost na trgu. To gre pripisati predvsem velikonočnim praznikom.

 
Najbolje so se odrezale delnice industrijskih podjetij, k čemur so pripomogle tako objave poslovnih rezultatov, predvsem rezultati podjetji Honeywell in Union Pacific, kot potrpežljivost centralne banke FED. Na drugi strani so izgube utrpele predvsem delnice iz zdravstvene panoge, ki se po tem, ko so zabeležile strmo rast tečajev, soočajo z vedno več izzivi. Ameriški potrošniki ostajajo v dobri kondiciji in podatki o prodaji na drobno in brezposelnosti, objavljeni prejšnji teden, kažejo nadaljevanje pozitivnega trenda.
 
V Evropi so indeksi večinoma teden končali pozitivno, tako je nemški DAX pridobil 1,8 odstotka in francoski CAC 40 1,4 odstotka. Med tem, ko se je tako v Nemčiji kot v Franciji proizvodna aktivnost krčila, podatki iz storitvene dejavnosti kažejo na povečevanje le-te.
 
Kitajski BDP je v prvem kvartalu letošnjega leta presegel pričakovanja in je tako v primerjavi z enakim obdobjem lani višji za 6,4 odstotka. K temu je pripomogel predvsem industrijski sektor. Ti podatki kažejo, da vladni ukrepi za stimuliranje gospodarstva na Kitajskem delujejo. Kar pa je po besedah OECD dvorezen meč saj na eni strani spodbuja gospodarsko rast na drugi pa lahko pripelje do strukturnih neravnovesij znotraj gospodarstva, kar znižuje potencial za rast v prihodnosti.
 
Delniški indeksi v ZDA so se začeli približevati vrhom, ki so jih dosegli septembra 2018, vendar se je od takrat marsikaj spremenilo. Pogled v zgodovino pokaže, da smo po krizi leta 2008 potrebovali pet let, da smo se vrnili na pred krizne vrhove. Od takrat smo dosegli kar 219 rekordnih vrednosti delniških indeksov in preživeli štiri, deset ali več- odstotne korekcije.
 
Danes je situacija od vrhov septembra 2018 drugačna. Tako so, predvsem zahvaljujoč rasti dobičkov podjetij, vrednotenja danes precej bolj ugodna. V času rekordnih tečajev lansko leto, je bilo razmerje med ceno in pričakovanimi dobički tako 17,4, trenutno pa je to razmerje 16,9, kar pomeni, da so cene v primerjavi s pričakovanimi dobički nižje. Hkrati pa je tudi jezik, ki ga uporabljajo centralne banke po svetu, precej milejši.
 
Zavedati pa se moramo, da smo od decembrskega padca zabeležili že 24-odstotno rast delniških indeksov, kar pomeni, da je kljub dobrim makroekonomskim podatkom in dobrim možnostim za doseganje rasti potrebno biti previden in uporabljati metode za znižanje tveganja, kot je diverzifikacija portfelja.
 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

-0,1%

 

Dow Jones

+0,6%

Stoxx 600

+0,6%

Shanghai Composite Index

+2,9%

 

Nafta

+0,2%

 
Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar