Borzni komentar

30.4.2019 ob 14:10

Prejšnji teden so delnice na ameriškem delniškem trgu dosegle nove rekordne vrednosti kar dvakrat v enem tednu. Indeks S&P 500 je tako pridobil okoli 25 odstotkov od svojega decembrskega padca. Najbolje so se odrezale delnice tehnoloških podjetij, k čemur so pripomogli pozitivni rezultati tehnološkega giganta Microsoft, na drugi strani pa je eno vodilnih industrijskih podjetji 3M razočaralo, kar je potegnilo indeks industrijskih podjetij Dow Jones niže. Pozitivno so presenetili tudi podatki o BDP-ju v ZDA v prvem kvartalu, ki je kljub začasnemu zaprtju vladnih služb in vremenskimi ne-prilikami, s 3,2-odstotno letno rastjo presegel pričakovanja. Podroben pregled podatkov pa pokaže, da so potrošniki v slabši kondiciji od pričakovanj, saj je njihova potrošnja zrasla za le 1,2 odstotka. Objava obeh omenjenih podatkov na trge ni imela bistvenega vpliva.

 

Cene surove nafte so bile v preteklem tednu precej volatilne, saj jih je v višave pognala napoved Trumpove administracije o zaostrovanju odnosov z Iranom, kasneje pa so cene padle, saj so podatki pokazali, da so zaloge nafte v ZDA na najvišjih nivojih po oktobru 2017. 

 

Evropske delnice so teden prav tako zaključile pozitivno. Po podatkih J.P. Morgan banke je do sedaj poročila o poslovanju predstavila dobra četrtina evropskih delniških družb, ki so večinoma poslovale bolje od pričakovanj. Na drugi strani PMI indeks, ki meri pričakovanja, kaže, da evropska podjetja pričakujejo slabše poslovanje v prihodnosti, je pa res, da primerjava teh podatkov za nazaj pokaže, da so bila pričakovanja bolj pesimistična kot pa se je izkazalo v realnosti. K rasti gospodarstev v Evropi naj bi tako pripomogli predvsem dobri podatki iz Kitajske, a se zaenkrat ta vpliv še ne pozna. 

 

Na Kitajskem smo v tem tednu zabeležili občuten padec tečajev, saj je bil na trgih prisoten strah, da bo država, po tem, ko so podatki v prvem kvartalu presegli pričakovanja, prenehala s svojo stimulativno politiko. Tako so indeksi kitajskih delnic v tem tednu padli za dobrih 5 odstotkov.

 

Makroekonomski podatki tako ostajajo solidni, zato pričakujemo počasno rast tečajev tudi v prihodnje. Trenutno obdobje preseganja rekordov pa je dober čas za premislek o diverzifikaciji portfelja z dodajanjem naložb s fiksnim donosom in šibko korelacijo z delniškim trgom.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

+1,2%

 

Dow Jones

-0,1%

 

Stoxx 600

+0,3%

Shanghai Composite Index

-5,6%

 

Nafta

-1,8%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar