Borzni komentar

20.5.2019 ob 16:05

Po hudih padcih v začetku tedna je sledil močan odboj v sredini tedna in nato spet blažji padec v zadnjih urah trgovanja v petek. Delnice velikih podjetij so se odrezale bolje kot delnice manjših. Sektorsko gledano sta se je znotraj S&P 500 najbolje odrezala tehnologija in sektor telekomunikacij, k čemur so pripomogle predvsem delnice družbe AT&T.  

 

K volatilnosti na trgu je ponovno največ pripomoglo ugibanje, kaj bo s trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko. V ponedeljek smo tako zabeležili največje padce delniških indeksov, kar je bila posledica zaostritve odnosov med ZDA in Kitajsko. Delniške trga je kasneje pomirila napoved ameriškega predsednika, da bodo ZDA za pol leta zamaknile dvig uvoznih dajatev na avtomobile. Tako smo teden po hudi volatilnosti zaključili manj kot 1 odstotek nižje kot smo ga začeli.

 

V Evropi so delniški indeksi teden večinoma končali višje kot so ga začeli, tako je indeks STOXX 600 zabeležil 1,33-odstotno rast. K temu je pripomogla predvsem odločitev ZDA o preložitvi morebitne uvedbe uvoznih dajatev na evropske in druge avtomobile. Na drugi strani pa rast EU ovirajo politična tveganja v Italiji in Brexit v UK. 

 

V začetku tedna so delnice na kitajski borzi močno padle, kasneje pa je sledila počasna rast tečajev, ki jo je poganjalo predvsem pričakovanje o nadaljnjih stimulativnih ukrepih kitajske vlade. Tako sta SHCOMP in CSI 300 zabeležila okoli 2-odstotni padec v tem tednu. 

 

Zavedati se moramo, da je kljub tem padcem leto 2019 za delnice zelo ugodno. Tako je indeks S&P 500 letos pridobil že skoraj 15 odstotkov. Pomembno je, da investitorji v času povečane volatilnosti ohranjamo disciplino in pogled usmerimo na dolgo progo. Prav tako pa moramo svoj portfelj spremljati in po potrebi prilagajati razmeram na trgu.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

-0,8%

 

Dow Jones

-0,7%

 

Stoxx 600

1,3%

 

Shanghai Composite Index

-1,9%

 

nafta

1,7%

 
Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar