Borzni komentar

28.5.2019 ob 12:30

Padec pripisujemo predvsem strahu vlagateljev zaradi zaostrovanja trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, ki bi se utegnila preleviti v "tehnološko hladno vojno". Znotraj indeksa S&P 500 so se najslabše odrezale delnice podjetij iz energijskega sektorja, čemur je botroval predvsem padec v ceni surove nafte. Bolje so se odrezali bolj defenzivni sektorji, rast je zabeležil tudi sektor zdravstva in farmacije.

 

V ponedeljek so trgi zabeležili padec tečajev kot posledica dejstva, da so tehnološka podjetja v ZDA napovedala prenehanje sodelovanja s kitajskim tehnološkim gigantom Huawei, ki ga je Trumpova administracija uvrstila na "črni seznam". V torek je sledil odboj, ki je bil posledica napovedi, da bodo podjetja, ki že sodelujejo s Huaweiem z njim lahko sodelovala še naprej, kar je kazalo na širšo omilitev trgovinske vojne. V sredo pa je administracija ameriškega predsednika Trumpa napovedala, da bodo preučili ali je na "črni seznam" potrebno dodati še več drugih kitajskih podjetij, kar je ponovno poslalo delniške tečaje niže.

 

Indeksi v Evropi so sledili gibanju v ZDA. STOXX 600 je tako izgubil okoli 1,5 odstotka, nemški DAX pa kar 2 odstotka. K tem padcem so tako kot na drugih trgih pripomogle predvsem negotove razmere okoli trgovinske vonje in strah pred šibkostjo kitajske potrošnje, na katero so evropska podjetja zelo vezana. Industrijski sektor v Evropi kaže, glede na indeks PMI, še naprej upočasnjevanje aktivnosti, med tem, ko storitveni sektor še naprej raste, a se tudi tu rast umirja.

 

Na Kitajskem smo prav tako zabeležili padec delniških indeksov. Težave kitajskim podjetjem predstavlja napoved administracije predsednika Trumpa, da bo omejil, koliko in katero ameriško tehnologijo lahko uporabljajo kitajska podjetja. Hkrati so predstavniki kitajskih oblasti napovedali, da bodo na vsako grožnjo odgovorili.

 

V naslednjem tednu pričakujemo več pomembnih podatkov kot so podatki ob BDP-ju v ZDA in podatki, ki kažejo na moč potrošnje, ki je ena od gonilnih sil gospodarstva.

 

V času, ko na trgu vlada povečana volatilnost, je potrebno ostati osredotočen na dolgoročne finančne cilje. To pomeni, da se ne smemo odzivati na dnevne premike na trgih, temveč moramo dogajanje spremljati in svoj portfelj optimizirati, da sledimo tem ciljem in ostanemo na stopnji tveganja, ki nam odgovarja.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

-1,2%

 

Dow Jones

-0,7%

 

Stoxx 600

-1,5%

 

Shanghai Composite Index

-1,0%

 

Nafta

-6,1%

 
Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar