Borzni komentar

3.6.2019 ob 16:15

Glava tema ostaja trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko. Zaostritev retorike med Washingtonom in Pekingom je tako botrovala padcu svetovnih delniških indeksov. Predsednik ZDA Donald Trump je tako izjavil, da še ni pripravljen na dogovor s Kitajsko, ta pa je pripravila svoj seznam "nezanesljivih partnerjev", ki vključuje tako pravne kot fizične osebe, katerih morebitno sodelovanje s Kitajsko bo omejeno. Podrobnosti še niso znane, možno pa je, da gre tu za kaznovanje podjetij, ki so prekinila sodelovanje s kitajskim tehnološkim gigantom Huaweiom. V petek je trge presenetila še novica, da nameravajo ZDA uvesti 5 odstotkov carine na blago iz Mehike, ki bi se povečevale vse do 25 odstotkov v kolikor ne bo rešena "kriza ilegalnih migrantov iz Mehike v ZDA". 

 

Znotraj sektorja S&P 500 so se najbolje odrezale delnice nepremičninskih podjetij, najslabše pa delnice energijskega sektorja. Na obvezniškem trgu skrbi povzroča inverzna krivulja donosnosti, ki kaže nižjo donosnost dolgoročnih 10-letnih državnih obveznic v primerjavi s 3-mesečnimi zakladnimi menicami. Kljub temu, da omenjeni obrat v donosnosti zgodovinsko gledano napoveduje prihod recesije, analitiki opozarjajo, da zaradi izrednih ukrepov centralnih bank v času finančne krize, ta indikator ni tako zanesljiv kot je bil nekoč. Brezposelnost v ZDA ostaja blizu najnižjih ravni v zadnjih 50. letih, kar je pripomoglo k dvigu dohodkov fizičnih oseb in s tem k dvigu porabe gospodinjstev, kar kaže, da potrošniki, ki so glavno gonilo gospodarstva, v ZDA ostajajo v dobri kondiciji. 

 

V Evropi so vse oči uprte v Italijo, kjer se populistična stranka Lega in druge skrajno desne stranke počasi bližajo parlamentarni večini. Te stranke želijo povečati potrošnjo države, s čimer bi Italija močno kršila proračunska pravila EU, kar zaostruje odnose med Rimom in Brusljem. Ta politična nestabilnost je, poleg trgovinske vojne, pripomogla k padcu indeksov v Evropi. 

 

Indeksi na Kitajskem so teden zaključili pozitivno, kljub zaostrovanju retorike v trgovinski vojni. Kitajska je tako napovedala omejitve pri trgovanju z redkimi rudninami z ZDA, kar bi lahko prizadelo predvsem visokotehnološka podjetja v ZDA. Pričakujemo, da se bodo pogajanja med ZDA in Kitajsko nadaljevala, kljub temu pa kratkoročno ostaja možnost zaostritve trgovinske vojne. Dogovor je v interesu obeh strani, a morata tako Trump kot XI najti način, da se vrneta za pogajalsko mizo kot zmagovalca v očeh svoje javnosti. Pričakujemo, da se bo gospodarska rast nadaljevala v okviru dolgoročnih povprečij.

 

Ne glede na povečano volatilnost v zadnjih tednih so delniški indeksi v letu 2019 še vedno močno pozitivni, kar kaže, da moramo investitorji ostati prisotni na trgu, hkrati pa se moramo zavedati, da je investiranje tek na dolge proge, zato ne smemo reagirati na senzacionalne novice, marveč moramo razmišljati dolgoročno in svoj portfelj prilagajati skladno s svojimi pričakovanji in nagnjenostjo k tveganju.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

-2,6%

Dow Jones

-3,0%

Stoxx 600

-2,0%

Shanghai Composite Index

1,6%

Nafta

-9,0%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar