Borzni komentar

11.6.2019 ob 15:40

Tako je indeks S&P 500 zabeležil najboljši tedenski rezultat v letošnjem letu. Na udaru so bile predvsem delnice tehnoloških velikanov kot so Facebook, Apple,  Amazon in Alphabet, saj se investitorji bojijo pritiska regulatorjev kot se je že pokazalo pri napovedih Ministrstva za pravosodje v ZDA, da bodo preučili ali podjetje Alphabet zlorablja monopolni položaj. K rasti indeksov je po mnenju analitikov največ pripomogla izjava predsednika FED-a, da bo FED deloval kot bo potrebno za nadaljevanje gospodarske ekspanzije, po mnenju analitikov napoveduje nižanje obrestnih mer kot odgovor na zaostrene razmere v mednarodni trgovini.

 

Tudi podatki iz trga delovne sile kažejo, da se gospodarstvo v ZDA ohlaja. Po poročanju Ministrstva za delo v ZDA se je število zaposlenih v ZDA v maju povečalo za le 75 tisoč, je pa res, da brezposelnost ostaja na ravni okoli 3,6 odstotka, kar je najnižje v zadnjih 50. letih. Po objavi teh podatkov je verjetnost za nižanje obrestne mere v ZDA, kot jo merimo s terminskimi pogodbami, narasla preko 98 odstotkov, po poročanju CME Group. Širše gledano, je po podatkih Bloomberga, trend rasti zaposlitev v ZDA močan, saj so ZDA v povprečju letos ustvarile 164 tisoč novih zaposlitev mesečno, rast plač pa je bila okoli 3-odstotna.  

 

Indeksi v Evropi so podobno kot indeksi v ZDA rasli v pričakovanju nižanja obrestnih mer ECB. Tako države ECB podpirajo tudi gospodarski podatki držav članic. Nemška banka Bundesbank je tako znižala napoved rasti nemškega gospodarstva iz 1,6 odstotka v decembru na 0,6.  Mario Draghi, predsednik ECB, je tako napovedal, da dviga obrestnih mer v evropski monetarni uniji ne pričakujemo v naslednjih 6. mesecih.

 

Kitajske delnice so, za razliko od prej omenjenih, ta teden zabeležile padec tečajev. To gre pripisati predvsem zaostreni retoriki glede trgovinske vojne z ZDA. Kljub padcem v tem tednu kitajske delnice ostajajo na višjih nivojih kot pa so bile konec leta 2018. Shanghai Composite indeks je tako letos zrasel preko 13 odstotkov. Kitajska je tako napovedala preiskavo napak v dobavi paketov ameriškega giganta FedEx, ki dobavlja pakete tudi kitajskemu gigantu Huawei, hkrati pa je po poročanju uradnega Pekinga Kitajska naložila globo v višini 23,6 milijona dolarjev projektu, ki ga v sodelovanju z lokalnimi partnerji pripravlja ameriški Ford.

 

V naslednjem tednu pričakujemo pomembne podatke o moči potrošnikov v ZDA in inflaciji. Hkrati nam močan odboj tečajev v tem tednu kaže, da je kljub volatilnosti, dobro ostati investiran, seveda ob upoštevanju svoje nagnjenosti k tveganju in finančnih zmožnosti.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

4,4%

Dow Jones

4,7%

Stoxx 600

2,9%

Shanghai Composite Index

-2,5%

Nafta

1,1%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar