Borzni komentar

17.6.2019 ob 18:40

V začetku tedna je trgom zagon dal dogovor med Mehiko in ZDA, s katerim sta se državi izognili začetku carinske vojne, proti koncu tedna pa so tečaji zabeležili manjši padec, saj je tehnološki gigant Broadcom povedal, da trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko vpliva na povpraševanje po njihovih vezjih. V ZDA je tako indeks Russel 2000, ki vključuje manjša podjetja, pridobil več kot S&P 500, ki ga sestavlja največjih 500 podjetij v ZDA. Nafta je v sredo izgubila okoli 4 odstotke, saj so zaloge v ZDA zrasle, v četrtek pa je zaradi napada na tankerja cena nafte zrasla. Delniški trgi na zaostrovanje geopolitičnih razmer niso odreagirali. Po poročanju T. Rowe Price, investitorji v ZDA še vedno pričakujejo, da bo centralna banka znižala obrestne mere. K tem pričakovanjem je pripomogel tudi podatek o inflaciji v ZDA, saj se je indeks cen potrošnih dobrin v maju dvignil za 0,1 odstotka, med tem, ko je aprila zrasel za 0,3 odstotka. Nizka stopnja inflacije tako FED-u daje možnost za sproščanje monetarne politike, kar bi utegnilo pozitvno vplivati na delniške tečaje.

 

Delnice v Evropi so podobno kot delnice v ZDA teden zaključile pozitivno. K temu je pripomogel tudi dogovor o uvozu govedine iz ZDA v Evropo, kar je predstavljalo jabolko spora med obema stranema več let. To bi utegnilo pomiriti strasti okoli carin na uvoz evropskih avotmobilov v ZDA. Pritisk nejasnih razmer na političnem parketu v Veliki Britaniji pa čuti funt, ki je v primerjavi z dolarjem izgubil okoli odstotek.

 

Kitajske delnice so večinoma teden zaključile višje kot so ga začele, saj je na trgih po poročanju analitikov prevladalo mnenje, da bodo ukrepi, ki jih pripravlja vlada na Kitajskem za pomoč trgom zadostovali. Tako je Shanghai Composite Index v tem tednu pridobil 1,9 odstotka, kar je največ v zadnjih 8. tednih. Indeks CSI 300, ki predstavlja velika podjetja, ki kotirajo na dveh kitajskih borzah pa je pridobil kar 2,5 odstotka. Makroekonomski podatki na Kitajskem kažejo ohlajanje kitajskega gospodarstva, kar še povečuje verjetnost, da bo kitajska vlada sprejela ukrepe za pomoč gospodarstvu.

 

Situacija na delniških trgih tako ostaja pozitivna, a nepredvidljiva, zato investitorjem svetujemo, da svoje portfelje ustrezno prilagodijo z vključitvijo defenzivnih naložb in žlahtnih kovin, seveda pa moramo pri vseh spremembah upoštevati svojo nagnjenost k tveganju ter pričakovanja, zato se moramo pred vsako odločitvijo posvetovati s svojim finančnim svetovalcem.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

0,5%

Dow Jones

0,4%

Stoxx 600

0,1%

Shanghai Composite Index

1,9%

Nafta

-2,7%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar