Borzni komentar

26.6.2019 ob 13:05

Pričakovanja analitikov kažejo, da naj bi Ameriška centralna banka (Fed) tako v letošnjem letu vsaj enkrat znižal obrestno mero. Ta pričakovanja je v prejšnjem tednu potrdil tudi sam Fed, kar je delniške tečaje pognalo višje. Najbolje so se na novico odzvale tehnološke delnice, tako je največjo rast tečajev zabeležil tehnološki indeks Nasdaq, dobro pa so se odrezale tudi delnice velikih podjetij, ki izplačujejo visoke dividende. Pozitivno so na trg delovale tudi novice okoli trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA. Tako sta se voditelja obeh držav po besedah Donalda Trumpa dogovorila, da se bosta sestala ob robu srečanja držav G-20 konec junija na Japonskem.

 

Indeksi v Evropi so prav tako pridobivali. Podobno kot delnice v ZDA so tudi delnice v Evropi pridobivale predvsem zaradi pričakovanj, da bo ECB nadaljevala z ugodno in sproščeno monetarno politiko. Evro je v primerjavi z dolarjem izgubil okoli odstotek. Po poročanju T. Rowe Price so makroekonomski podatki v EU kazali pozitivnejšo sliko kot v prejšnjem mesecu, vendar ostajajo šibki.

 

Na Kitajskem je prav tako najbolj odmeval dogovor Xi-ja in Trumpa za sestanek ob robu G-20. Delniški trgi so tako na krilih pozitivnih informacij pridobili v povprečju preko 4 odstotke. Med analitiki vladata dve različni prepričanji, na eni strani so tisti, ki verjamejo, da se bo na sestanku ob robu G-20 zgodil velik preboj v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko, na drugi strani pa so tisti, ki verjamejo, da se trgovinska vojna še dolgo ne bo končala, saj sta oba voditelja pripravljena na dolgotrajen boj. Trump naj bi tako pričakoval, da mu bo v kampanji za ponovno izvolitev bolj koristilo, če Kitajski ne bo popuščal, tudi če bo zato gospodarstvo rastlo počasneje. Xi na drugi strani pa naj bi si želel, da Kitajska svetu pokaže svojo moč in se zato ne bo uklonil pritiskom ZDA.

 

V tem tednu bodo oči mednarodne javnosti usmerjene proti Japonski in srečanju G-20, podatki o dogajanju na vrhu G-20 pa bi lahko povečali volatilnost na delniških trgih, zato je dobro, da vsak vlagatelj oceni, kako bo taka volatilnost vplivala na njegov portfelj in ga po potrebi prilagodi skladno s svojo nagnjenostjo k tveganju. 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

2,2%

Dow Jones

2,4%

Stoxx 600

1,7%

Shanghai Composite Index

4,2%

Nafta

9,8%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar