Borzni komentar

1.7.2019 ob 18:40

Med tem, ko so delnice velikih podjetji nekaj izgubile, so delnice srednje velikih in malih podjetij pridobivale. Po analizi T Rowe Price je S&P 500 v zadnjih 17. mesecih štirikrat dosegel novo rekordno vrednost. Vsi štirje rekordi pa so se zgodili med nivojema 2872 in 2950, kar predstavlja zgolj 3 odstotke celotne vrednosti. Zato bo po mnenju analitikov ključno za nadaljnjo rast, ali bo S&P 500 v prihajajočih tednih uspel prebiti ta nivo in ostati nad njim. Trgovalni volumen je bil, predvsem v začetku tedna, visok, saj je v tem tednu potekalo letno prilagajanje portfeljev nekaterih indeksov v ZDA, kar naj bi bilo odgovorno za kar 100 milijard poslov. Hkrati pa sta v tem tednu potekali tudi dve veliki združitvi, Eldorado Resorts je tako napovedal prevzem Caesars Entertainment, s čimer bo nastalo največje igralniško podjetje v ZDA. Do prevzemov pa prihaja tudi v farmacevtskem sektorju, kjer AbbVie prevzema rivala Allergan.

 

Oči svetovne javnosti pa so bile v tem tednu uprte proti Japonski, kjer poteka srečanje G-20, ob robu katerega se bosta sestala tudi Trump in Xi. Investitorji upajo, da bo to srečanje prineslo napredek v trgovinski vojni med državama. Predstavniki Trumpove administracije so tako dajali mešane signale, saj so najprej trdili, da naj ne pričakujemo veliko iz teh pogovorov, saj ZDA niso pripravljene popuščati Kitajski, nato pa je Steven Mnuchin napovedal, da so pogajanja o trgovinskem sporazumu v 90 odstotkih zaključena, kar je pripomoglo k rasti delniških tečajev.

 

Po drugi strani pa so predstavniki centralne banke v ZDA malo zaostrili svojo retoriko in napovedali, da se z morebitnim nižanjem obrestne mere ne želijo odzvati prehitro. Po mnenju nekaterih analitikov tako Trump ne bo podpisal trgovinskega sporazuma s Kitajsko, dokler FED ne začne zniževati obrestnih mer.

 

Delniški trgi v Evropi so v preteklem tednu pridobivali na vrednosti, v upanju, da bo zasedanje G-20 na Japonskem prineslo omilitev zaostrenih razmer v svetovni trgovini. Nadaljuje pa se tudi zaostrena retorika med Rimom in Brusljem, glede proračunskega primanjkljaja Italije. Po mnenju italijanskega premierja, pa so pogovori med Evropsko komisijo in Italijo konstruktivni.

 

Kitajski trgi so teden večinoma zaključili v rdečih številkah. Oba velika indeksa kitajskih delnic sta tako izgubila nekaj vrednosti, a je v obeh primerih tečaj padel za manj kot odstotek. Po poročanju South China Morning Post naj bi Kitajska sicer pristala na "premirje" v trgovinski vojni, a na drugi strani državni mediji na Kitajskem poskušajo dvigovati narodno zavest in zaupanje v kitajsko gospodarstvo, kar kaže na to, da se Kitajska pripravlja na daljše obdobje zaostrenih trgovinskih odnosov.

 

V naslednjem tednu pričakujemo več pomembnih makroekonomskih podatkov, borza v ZDA pa bo v četrtek zaprta zaradi praznovanja dneva neodvisnosti. Na trgu trenutno tako prevladuje optimizem glede trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko, a hkrati svetovno gospodarstvo kaže znake ohlajanja, zato je potrebno ostati previden, a kljub temu izpostavljen delniškim trgom, skladno s svojimi pričakovanji in sposobnostjo prevzemanja tveganja.  

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

-0,3%

Dow Jones

-0,4%

Stoxx 600

0,03%

Shanghai Composite Index

-0,8%

Nafta

0,9%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar