Kljub negotovosti so se trgi umirili

21.6.2019 ob 14:40

Po zadnji raziskavi Bank of America je pesimizem zaradi strahu pred trgovinskimi vojnami in morebitne bližajoče svetovne recesije dosegel enako raven kot med svetovno finančno krizo. Raziskava je bila izvedena med 230 svetovnimi upravljalci skladov, v katerih je skupaj več kot pol trilijona dolarjev sredstev, naloženih v delnice in obveznice po vsem svetu. Izpostavljenost do delniških naložb se je znižala na najnižjo raven v zadnjih desetih letih, izpostavljenost do denarja in varnih naložb pa je poskočila na raven leta 2011.


Raziskava je bila objavljena le dan pred začetkom dvodnevnega zasedanja ameriške centralne banke (FED), pri čemer vlagatelji upajo, do bo FED nakazal omilitev monetarne politike predvsem zaradi zapletov, ki izhajajo iz kitajsko - ameriške trgovinske vojne in prvih znakov šibkosti ameriškega gospodarstva. Naključno ali ne je Mario Draghi, predsednik Evropske centralne banke (ECB), isti dan objavil, da bo ECB pomagala evropskemu gospodarstvu, če bo za to potreba. Po več kot dolgi ekspanziji globalnega gospodarstva je vse več kazalnikov, da se gospodarska rast upočasnjuje, trgovinska(tehnološka) retorika zaostruje, kratkoročne obrestne mere pa so višje kot dolgoročne, kar je v preteklosti bil eden izmed znanilcev recesije.

Zaradi navedenih dejavnikov so izjavi predsednika FED Jeromea Powella po končanem Fedovem zasedanju mediji in vlagatelji posvetili posebno pozornost. Če je še na januarskem zasedanju predsednik uporabil besede potrpežljivost in nespreminjanje obrestne mere v letošnjem letu, je v sredini izjavi opustil navedeno in govoril, da so se negotovosti na trgu v zadnjem času povečale in, kot običajno, bodo pozorno spremljali informacije o stanju gospodarstva in po potrebi ukrepali z znižanjem obrestne mere. S tem so si olajšali pot do zniževanja. Trg zdaj z veliko verjetnostjo pričakuje nižanje že v naslednjem mesecu, s tem, da bi bil lahko v trenutnih okoliščinah rez večji kot običajno - namesto 0,25- kar 0,50%. Zgodovinsko gledano je pričakovanjem trga vedno sledila odločitev centralne banke. Tudi tokrat ne pričakujemo drugače, saj bi lahko drugačna odločitev na trgu povzročila pretrese, ki si jih ne želi nobena stran.  

Pričakovanja nižjih obrestnih mer so v zadnjem mesecu kljub pesimizmu, ki je vladal med vlagatelji, pripomogla k ponovnemu zagonu na delniških trgih – ti so se na nekaterih trgih približala novim vrhom. Novi vrhovi so že doseženi na obvezniških trgih. Kljub velikim negotovostim v svetu in gospodarstvu so se trgi pomirili in verjamejo, da bo, tudi če bo prišlo do recesije, ta v mili obliki, ne bo trajala dalj časa in bo imela podporo centralnih bank. 

 

Uroš Selič, Sava Infond

Komentar