Borzni komentar

16.7.2019 ob 11:25

 

V ZDA sta tako S&P 500 kot Dow Jones prvič v zgodovini presegla psihološki meji 3.000 oziroma 27.000 točk, med tem, ko je evropski STOXX 600 zabeležil padec tečaja. Sektorsko gledano so najbolje delovale delnice tehnoloških in energetskih podjetij. Glavni temi ostajata trgovinska vojna med ZDA in pričakovanja glede monetarne politike centralne banke ZDA (Fed).

 

Morebitno nižanje obrestne mere s strani FEDa, bi tako utegnilo pognati delniške indekse še višje, a bi lahko na drugi strani sprožilo pregrevanje gospodarstva v ZDA. Na eni strani podatki o zaposlenosti in plačah v ZDA kažejo, da je gospodarstvo ZDA v dobri kondiciji in ne potrebuje pomoči v obliki nižanja obrestnih mer, na drugi strani pa ostaja negotovost okoli trgovinske vojne s Kitajsko in vpliva ohlajajočih se razmer v drugih gospodarstvih sveta, o katerih je na zaslišanju pred kongresno komisijo govoril tudi predsednik FEDa Powell.

 

V Evropi so vsi večji delniški indeksi zabeležili padec tečajev. Francija se je odločila za sprejem tako imenovanega "internetnega davka". Ta davek bi prizadel okoli 30 velikih podjetij, ki poslujejo v Franciji, večina teh podjetij pa izhaja iz ZDA. Predsednik Trump je naročil podrobno preučitev učinkov tega davka, kar bi po mnenju analitikov lahko pripeljalo do povračilnih ukrepov ZDA. Evropska komisija pričakuje upočasnjeno rast BDP evro območja in tako pričakuje rast v višini 1,2 odstotka v primerjavi z 1,9 odstotki v letu 2018. V letu 2020 pričakujejo 1,4-odstotno rast.

 

Delnice na kitajski borzi so prav tako zabeležile padec tečajev v tem tednu. To gre po mnenju analitikov T. Rowe Price pripisati predvsem trgovinski vojni z ZDA. Podatki kažejo, da domača potrošnja na Kitajskem pada. Kitajska vlada pa sprejema ukrepe, da bi to potrošnjo spodbudila. Po mnenju analitikov bo trgovinska vojna me ZDA in Kitajsko dolgotrajna.

 

V prihodnosti pričakujemo več volatilnosti na trgu zaradi česar je pomembno, da se investitorji držimo svojih dolgoročnih investicijskih ciljev in svoj portfelj prilagajamo svojemu odnosu do tveganja.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

0,8%

Dow Jones

1,5%

Stoxx 600

-0,7%

Shanghai Composite Index

-2,7%

Nafta

4,8%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar