Borzni komentar

24.7.2019 ob 13:00

Znotraj indeksa S&P 500 so se najbolje odrezale delnice podjetij v sektorjih osnovnih potrošnih dobrin in naravnih virov. Na drugi strani pa so delnice energetskih in telekomunikacijskih podjetij največ izgubile. Veliko vlogo pri padcu slednjih je imel padec delnic Netflixa.  Investitorji še naprej največ pozornosti posvečamo makroekonomskim kazalcem in dogajanju okoli centralne banke ZDA (Fed). Predstavniki Fed-a so tako v prejšnjem tednu dajali mešane izjave. Po mnenju analitikov T. Rowe Price tako lahko pričakujemo nižanje obrestne mere v ZDA med 0,25 in 0,5 odstotki.

 

Makroekonomski podatki ostajajo večinoma pozitivni. Nekaj šibkosti kažejo le podatki o novogradnjah, po drugi strani pa podatki o novogradnji enodružinskih hiš, ki pomembno vplivajo na gospodarsko sliko, še naprej rastejo.

 

V Evropi so trgi podobno kot v ZDA končali nižje kot so ga začeli. Oči investitorjev so tako uprte v Italijo, kjer bi nestrinjanja znotraj vladajoče koalicije lahko prinesla nove volitve. Po drugi strani, pa so v Veliki Britaniji z glasovanjem v parlamentu preprečili, da bi naslednji premier dosegel "zaprtje vladnih služb" in na ta način izsilil Brexit brez dogovora.

 

Indeks SBI TOP, ki ga sestavljajo najbolj likvidne in največje delnice na Ljubljanski borzi je v preteklem tednu izgubil 1,7 odstotka vrednosti, s čimer je sledil gibanju svetovnih borznih indeksov.

 

Delniški indeksi na Kitajskem so v tem tednu prav tako nekaj malega izgubili. Trgovinska vojna z ZDA kot kaže precej vpliva na Kitajsko gospodarstvo, saj so v prejšnjem tednu objavili najslabšo rast BDP-ja v kvartalu odkar od leta 1992 spremljajo ta podatek. Ciljna gospodarska rast s Kitajsko po podatkih kitajske vlade tako ostaja med 6 in 6,5 odstotki. Kitajska vlada je v zadnjem času začela z ukrepi za spodbujanje gospodarske rasti.

 

V času, ko smo na delniških trgih navajeni preseganja rekordnih vrednosti, je potrebno stopiti korak nazaj in oceniti ali naš portfelj sledi naši nagnjenosti k tveganju in investicijskim ciljem.

 

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

-1,2%

Dow Jones

-0,7%

Stoxx 600

-0,3%

Shanghai Composite Index

-0,2%

SBI TOP -1,7%

Nafta

-6,7%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar