Borzni komentar

29.7.2019 ob 16:35

Indeksa S&P500 in Nasdaq sta dosegla nove rekordne vrednosti. Znotraj indeksa S&P500 se je najbolje odrezal sektor telekomunikacij, k čemur sta pripomogla predvsem Twitter in Alphabet. Alphabet, ki je lastnik Google-a, je s svojimi objavljenimi rezultati presegel pričakovanja, hkrati pa je vodstvo napovedalo za kar 25 milijard dolarjev odkupov delnic lastnega podjetja. Slabše pa so se v tem tednu odrezale delnice podjetij iz energetskega sektorja. Makroekonomski podatki v ZDA kažejo mešano sliko, tako na eni strani podatki iz proizvodnega sektorja kažejo, da se sektor giblje ravno na meji med ekspanzijo in krčenjem na drugi strani pa podatki o BDP-ju kažejo rast le tega nad pričakovanji. Glavnina pozornosti je tako še vedno usmerjena proti trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko in zasedanju centralne banke ZDA, kjer analitiki pričakujejo znižanje ključne obrestne mere za 0,25 odstotne točke.

 

V Evropi so delniški indeksi večinoma pridobivali na vrednosti, k čemur so pripomogli dobri podatki o poslovanju podjetij v EU in pričakovanja glede nadaljevanja sproščene monetarne politike. ECB naj bi tako po pričakovanju analitikov T. Rowe Price nadaljevala z ukrepi za stimuliranje gospodarstva v EU.

 

Rast tečajev smo v minulem tednu zabeležili tudi na Ljubljanski borzi, kar kaže, da pozitivno vzdušje iz svetovnih borznih trgov vpliva tudi na Slovenijo.

 

Tudi na Kitajskem smo bili v minulem tednu priča rasti borznih tečajev, k čemur so pripomogla predvsem pričakovanja glede napredka v pogajanjih z ZDA. Analitiki po drugi strani svarijo pred pretiranim navdušenjem, saj je po mnenju mnogih dogovor sicer verjeten, a je še daleč od gotovega in lahko pričakujemo še kakšno zaostritev razmer preden bo vprašanje trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko razrešeno.

 

V prihajajočem tednu pričakujemo eno najpomembnejših odločitev centralne banke v ZDA v zadnjem času, hkrati pa bo objavljenih tudi več makroekonomskih podatkov. Zavedati se moramo, da po eni strani sproščena monetarna politika centralnih bank kaže, da gredo tečaji lahko še višje, na drugi strani pa ostajajo tveganja v globalnem gospodarstvu, ki narekujejo prilagajanje portfeljev, glede na svojo nagnjenost k tveganju in investicijske cilje.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

1,7%

Dow Jones

0,1%

Stoxx 600

0,9%

Shanghai Composite Index

0,7%

SBI TOP

0,1%

Nafta

1,0%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar