Borzni komentar

12.8.2019 ob 16:45

Glavna tema je zaostrovanje razmer med ZDA in Kitajsko. Tako so delniški indeksi v ZDA v ponedeljek zabeležili največji dnevni padec v letošnjem letu, hkrati pa je indeks VIX, ki meri volatilnost trga v ZDA, dosegel najvišjo vrednost od konca leta 2018. Najslabše so se, znotraj indeksa S&P 500, odrezale delnice energetskih podjetij, na katere je močno vplivala cena nafte, dobro pa so se odrezale delnice nepremičninskih podjetij, katerim pomagajo nizke obrestne mere. Padcu delniških indeksov v ponedeljek je botrovalo več faktorjev, glavni med njimi pa je, po mnenju analitikov, dejstvo, da je Kitajska, prvič v tem desetletju, dopustila, da je tečaj kitajskega yuana, v primerjavi z ameriškim dolarjem, padel pod mejo 7 yuanov za 1 dolar.

 

Kasneje so trgi nekaj izgubljene vrednosti pridobili nazaj, ko se je pokazalo, da Kitajska vsaj zaenkrat nima namena nadaljevati z depriciacijo yuana, kar bi lahko trgovinski dodalo še valutno vojno. Makroekonomski podatki še naprej kažejo mešano sliko. Med tem, ko podatki o zaposlenosti kažejo, da gospodarstvo ZDA ostaja v dobri kondiciji, je ena od meritev inflacije pokazala prvi padec po letu 2017, kar daje centralni banki v ZDA možnost za nadaljevanje sproščene monetarne politike.

 

Delniški indeksi v Evropi so večinoma sledili gibanju svetovnih indeksov in so tako teden zaključili nižje. Hkrati makroekonomski podatki Nemčije, največje gospodarstva v EU, kažejo, da se industrijska proizvodnja v Nemčiji, ki je izrazito izvozno naravnana, zmanjšuje.

 

Slovenija se je znašla v Elitnem klubu držav, katerih 10-letne obveznice imajo negativni donos, v primeru, da jih držimo do dospetja. Negativna obrestna mera obveznic kaže veliko povpraševanje po obveznicah, kar nakazuje, da se vlagatelji bojijo prihoda recesije, kljub solidnim makroekonomskim podatkom, predvsem v ZDA.

 

Delniški indeksi na Kitajskem so iz podobnih vzrokov kot delniški indeksi po svetu zabeležili padec vrednosti. Največ so izgubile delnice kitajskih tehnoloških podjetij, čemur je po mnenju analitikov botrovala predvsem prestavitev odločitve Bele Hiše, glede licenc podjetij v ZDA za prodajo njihovih rešitev kitajskemu tehnološkemu gigantu Huawei. Po mnenju analitikov obstaja možnost, da se trgovinska vojna še zaostri.

 

Volatilnost na delniških trgih je vsekakor dobrodošla, saj nam daje možnost, da na trg vstopimo po nižjih cenah, a nas hkrati opozarja, da je potrebno pri spremljanju in sestavljanju svojega portfelja slediti svoji dolgoročni naravnanosti in sposobnosti sprejemanja tveganj.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

-0,5%

Dow Jones

-0,7%

Stoxx 600

-0,8%

Shanghai Composite Index

-3,2%

SBI TOP

-1,1%

Nafta

-2,2%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar