Borzni komentar

5.8.2019 ob 18:30

Tako so delniški indeksi po celem svetu izgubljali na vrednosti. Večino vrednosti so indeksi izgubili konec tedna, ko sta se povečala tako volumen trgovanja kot volatilnost, ki jo meri indeks VIX. Najslabše so se znotraj indeksa S&P 500 odrezale delnice tehnoloških podjetij, najbolje pa so se odrezale delnice majhnih nepremičninskih podjetij.

 

Glavni dogodek preteklega tedna je bilo težko pričakovano zasedanje centralne banke ZDA, ki je, kot smo napovedovali, znižala ključno obrestno mero za 0,25-odstotne točke. Težava pa je nastopila, ker je predsednik FED-a, Jerome Powell, na tiskovni konferenci dajal mešane signale o tem, kaj sledi. Delniški indeksi so začeli znova rasti, ko je postalo jasno, da FED ne izključuje možnosti novih prilagoditev obrestne mere v tem letu. V četrtek pa je predsednik Donald Trump napovedal nove carine na kitajske izdelke, kar je močno zamajalo trge in poslalo indekse navzdol. Makroekonomski podatki še naprej kažejo, da potrošniki v ZDA ostajajo v dobri kondiciji, ostaja pa tudi skrb, kako bo trgovinska vojna vplivala na svetovno gospodarstvo.

 

Delnice v Evropi so podobno kot v ZDA proti koncu tedna zabeležile hude padce tečajev. Tako so bili v rdečih številkah vsi večji borzni indeksi v EU. Poleg trgovinske vojne je na delniške trge vplival tudi strah pred Brexitom brez dogovora, ki se zdi bolj verjeten kot se je pred nastopom Johnsona na mesto premierja. Tako je britanski funt v primerjavi z dolarjem v juliju izgubil kar 4 odstotke. Po mnenju analitikov T. Rowe Price je zaostrovanje trgovinske vojne in ohlajajoče gospodarske razmere na svetovnih trgih problematično predvsem za izvozno usmerjena gospodarstvo kot ga ima Nemčija.

 

Slovenske delnice so v preteklem tednu prav tako izgubile nekaj vrednosti, a so v primerjavi z globalnimi trgi delovale dobro, saj so v povprečju izgubile bistveno manj kot pa ostali delniški indeksi.

 

Delnice na kitajskem so zabeležile močan padec tečajev, predvsem zaradi ponovnega zaostrovanja trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Po mnenju analitikov zaostrovanje razmer v trgovinski vojni ni presenetljivo, saj so pogledi na ureditev razmer med Kitajsko in ZDA precej različni. Ključno za nadaljevanje pogajanj bo torej, kako bo morebitno zaostrovanje in nadaljevanje trgovinske vojne vplivalo na Trumpove možnosti za ponovno izvolitev na eni in kitajsko gospodarstvo na drugi strani.

 

S stališča investitorjev je pomembno predvsem, da nas kratkoročna nihanja ne odvrnejo od naših dolgoročnih ciljev in da portfelje prilagajajo slednjim ne prvim.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

-3,1%

Dow Jones

-2,6%

Stoxx 600

-5,1%

Shanghai Composite Index

-2,6%

SBI TOP

-0,3%

Nafta

-1,8%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar