Borzni komentar

19.8.2019 ob 19:45

Večino vrednosti so delnice izgubile v sredo, ko so indeksi v večini zabeležili enega najslabših trgovalnih dni v letu 2019. Znotraj sektorja S&P 500 sta se najbolje odrezala defenzivna sektorja osnovnih potrošnih dobrin in komunalnih storitev, na drugi strani pa so se slabše odrezale delnice energetskih podjetij. Vlagatelje na finančnih trgih je najbolj prestrašila obrnjena krivulja donosnosti obveznic v ZDA, kar pomeni, da je donosnost kratkoročnih obveznic višja kot donosnost dolgoročnih. Do obrata krivulje je tokrat prišlo v donosnosti 2- in 10-letnih obveznic. Po mnenju analitikov T Rowe Price zaradi spremenjenih makroekonomskih in fiskalnih razmer krivulja donosnosti ni več tako zanesljiv indikator kot je bila včasih. Hkrati velja opozoriti, da po podatkih IG. Wealth Managment obrat krivulje donosnosti nastopi minimalno 10 mesecev pred prihodom recesije, v tem času pa indeks S&P 500 v povprečju pridobi še okoli 12 odstotkov. Hkrati makroekonomski podatki kažejo dobro sliko, predvsem potrošniki v ZDA so v dobri kondiciji, veliko pa je odvisno od razpletanja trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

 

V Evropi so delniški indeksi v večini prav tako izgubili nekaj vrednosti. Med pomembnejšimi podatki gre izpostaviti predvsem, da se je nemško gospodarstvo v drugem četrtletju tega leta zmanjšalo za okoli 0,1 odstotek, kar lahko pripišemo predvsem nejasnim razmeram v svetovni trgovini. Kumulativno gledano so gospodarstva evro območja kljub temu zabeležila 0,2-odstotno rast.

 

Ljubljanska borza v tem tednu ni sledila globalnemu trendu, saj je indeks SBITOP, ki ga sestavljajo največja slovenska podjetja, s katerimi se trguje na Ljubljanski borzi, za razliko od večine svetovnih delniških indeksov zabeležil rast tečajev.

 

Rast so zabeležile tudi kitajske delnice, saj je vlada v Pekingu napovedala nove ukrepe za povečanje potrošne zasebnikov, s čimer se oblasti na Kitajskem borijo proti upočasnjevanju rasti njihovega gospodarstva, za kar krivdo lahko v veliki meri pripišemo trgovinski vojni z ZDA.

 

Kljub povečani volatilnosti na trgih v zadnjem času makroekonomski podatki ostajajo dobri, zato je pomembno, da vlagatelji ne reagiramo prehitro, marveč ostanemo osredotočeni na svoje dolgoročne cilje in se ne odločamo na podlagi dnevnih novic, ampak odločitve sprejemamo skladno s svojo dolgoročno strategijo in pripravljenostjo sprejemati tveganja.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

-1,0%

Dow Jones

-1.5%

Stoxx 600

-0,5%

Shanghai Composite Index

1,8%

SBI TOP

0,3%

Nafta

0,8%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar