Borzni komentar

26.8.2019 ob 17:35

Dobre makroekonomske podatke in napovedi Ameriške centralne banke FED so zasenčile novice o zaostrovanju trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, zaradi bližajočega se konca sezone dopustov pa so bili trgovalni volumni na borzah zelo majhni. Delnice so teden začele dobre, h čimer je pripomogla odločitev administracije v ZDA, da za 90 dni odloži uveljavitev prepovedi sodelovanja ameriških podjetij s kitajskim telekomunikacijskim gigantom Huawei. Na srečanju guvernerjev centralnih bank ZDA v Jackson Hole, je predsednik FED-a povedal, da bodo nadaljevali z ekonomsko politiko, ki naj bi nas obvarovala pred recesijo. V petek pa so iz Kitajske sporočili, da bodo uvedli nove dajatve na blago iz ZDA, med drugim 25-odstotno dajatev na avtomobile. Predsednik Trump se je odzval s twittom, preko katerega je ameriškim podjetjem "ukazal", naj najdejo alternativo Kitajski, kar je prestrašilo trge in jih poslalo v močno negativno smer.

 

V Evropi so delniški indeksi večinoma pridobili. Po mnenju analitikov T. Rowe Price je k temu pripomoglo dejstvo, da se v Italiji kažejo obrisi napredka v politični krizi, ki bi lahko privedli do novih volitev ali nove koalicije. Na drugi strani podatki iz Nemčije, gospodarstvo katere je izrazito izvozno naravnano kažejo, da bi Nemčija lahko kmalu vstopila v recesijo, pred čemer svari tudi Nemška centralna banka. Po poročanju medijske hiše Bloomberg, tako v Nemčiji že pripravljajo ukrepe za spodbujanje potrošnje in investicije v energetsko učinkovitost.

 

Na Ljubljanski borzi je gibanje indeksa SBITOP sledilo gibanju svetovnih indeksov, tako smo teden zaključili z manjšim znižanjem borznih tečajev.

 

Delniški indeksi na Kitajskem so v prejšnjem tednu večinoma pridobivali na vrednosti, k čemur so pripomogli dobri poslovni rezultati in spremembe v monetarni politiki, k temu pa je potrebno dodati, da so bile borze na Kitajskem v petek, ko se je ponovno zaostrilo dogajanje okoli trgovinske vojne, že zaprte.

 

V tem tednu pričakujemo objavo več pomembnih makroekonomskih podatkov, med drugim tudi popravljene podatke rasti BDP v ZDA. Volatilnost na trgih v zadnjem času nas opominja, da moramo svoj naložbeni portfelj vedno razpršiti in prilagajati svojim dolgoročnim ciljem in sposobnosti sprejemati tveganje.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

-1,4%

Dow Jones

-1,0%

Stoxx 600

-0,4%

Shanghai Composite Index

2,6%

SBI TOP

-0,4%

Nafta

-1,8%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar