Borzni komentar

2.9.2019 ob 16:40

Delniški trgi so v preteklem tednu zabeležili rast tečajev, kar analitiki pripisujejo dejstvu, da vlagatelji menijo, da se stanje okoli trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA izboljšuje. Proti koncu tedna se je povečal tudi promet na borzah, saj so institucionalni vlagatelji prilagajali svoje portfelje pred koncem meseca. Znotraj S&P 500 se je najbolje obnesel sektor industrijskih podjetij, k čimer so pripomogle delnice UPS, slabše pa so se odrezali tradicionalno defenzivni sektorji. Trge so v tem tednu ponovno gnale predvsem novice okoli trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, kar je poskrbelo za veliko mero volatilnosti. Obe strani sta v tem tednu pokazali, pripravljenost na nadaljevanje reševanja problema okoli trgovinskega spora, kar je pripomoglo k najboljšemu tednu za delnice v ZDA v nekaj manj kot treh mesecih. Makroekonomski podatki ostajajo mešani. Tako podatki iz proizvodnih sektorjev večinoma kažejo pozitivno sliko, na drugi strani pa podatki univerze v Michiganu, ki merijo razpoloženje potrošnikov v ZDA, kažejo, da potrošniki, zaradi učinkov trgovinske vojne, zategujejo pasove.

 

V Evropi so delniški indeksi podobno kot v ZDA pridobivali na krilih optimizma glede trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko, k rasti pa so pripomogle tudi novice glede dogovora političnih strank v Italiji glede oblikovanja nove vlade. Analitik podjetje T. Rowe Price Ivan Morozov pričakuje, da bo koalicija demokratov in Gibanja 5 zvezd uspešno sestavila vlado, a, da njihovo vladanje ne bo trajalo, saj imajo malo skupnih točk. Nemško gospodarstvo, ki je močno izvozno naravnano, bi lahko, po mnenju inštituta Ifo, zaradi zaostrenih razmer v globalni trgovini padlo v recesijo ali stagnacijo.

 

Delnice na Ljubljanski borzi v tem tednu niso sledile mednarodnemu trendu rasti. Tako je indeks SBITOP v tem tednu izgubil 0,4 odstotka.

 

Investitorji na kitajskem trgu na novice o razvoju dogodkov okoli trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko niso reagirali tako pozitivno kot delnice v ZDA in Evropi, tako sta Shanghai Composite Index in CSI 300 nekaj malega vrednosti izgubila. V prihodnosti bo za kitajski trg pomembno predvsem, kako se bodo razvijali dogodki okoli trgovinske vojne in odzivov vlade v Pekingu na spremembe gospodarskih razmer na Kitajskem.

 

Volatilnost na trgih nas opominja, da moramo svoje portfelje prilagajati svoji sposobnosti sprejemati tveganja in časovnemu horizontu, saj nam preveč tvegana postavitev lahko povzroča skrbi, po drugi strani pa lahko zaradi preveč konservativne naravnanosti portfeljev zamudimo priložnosti za lepe donose.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

2,8%

Dow Jones

3,0%

Stoxx 600

2,5%

Shanghai Composite Index

-0,6%

SBI TOP

-0,4%

Nafta

1,7%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar