Borzni komentar

9.9.2019 ob 17:40

Hkrati se je tudi volumen trgovanja znatno povečal, kar sovpada z vrnitvijo borznih trgovalcev iz dopustov. Znotraj S&P 500 se je najbolje odrezal sektor delnic energetskih podjetij, čemur je botroval predvsem dvig cene nafte, dobro pa so se odrezale tudi delnice tehnoloških podjetij. Delnice podjetij, ki se ukvarjajo s komunalno oskrbo so delovale slabše, kar gre deloma pripisati tudi strahu pred škodo zaradi hurikana Dorian.

 

V začetku tedna so negativne novice okoli trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko povzročale skrbi mednarodnim kitajskim trgom, v sredo pa se je začelo razpoloženje investitorjev obračati ob novicah, da je vodstvo Hong Konga umaknilo sporni zakonodajni predlog, ki je pripeljal do več tedenskih protestov. V četrtek je sledilo še več pozitivnih novic, saj je zakrožila vest, da naj bi se pogajalci ZDA in Kitajske pripravljali na srečanje v oktobru. Makroekonomski podatki na drugi strani še naprej kažejo mešano sliko. Tako se na eni strani produktivnost gospodarstva v ZDA povečuje, hkrati pa rastejo tudi naročila v tovarnah, po drugi stani pa je po podatkih ISM indeks proizvodnje dejavnosti negativen prvič po letu 2016. Razočaral je tudi podatek o novih zaposlitvah v ZDA, po drugi strani pa rast plač ostaja zdrava. Indeks S&P 500 je tako teden zaključil manj kot 2 odstotka pod svojo rekordno vrednostjo.

 

Delniški trgi v Evropi so podobno kot drugje po svetu pridobili nekaj vrednosti. Po poročanju T. Rowe Price je k temu pripomogla, poleg pozitivnih novic glede trgovinske vojne, tudi rotacija iz defenzivnih sektorjev nazaj v ciklične. Pridobili so tudi indeksi v VB, saj se je po mnenju analitikov z zadnjimi dogodki verjetnost Brexita brez dogovora znatno zmanjšala. Delnice na Ljubljanski borzi v preteklem tednu niso sledile mednarodnim trendom in so nekaj vrednosti izgubile.

 

Delnice na kitajskih borzah so zabeležile enega svojih najboljših tednov v zadnjem času, k čemur so pripomogle novice o novih stimulativnih ukrepih kitajske vlade za spodbujanje njihovega gospodarstva. Kitajski premier Li Keqiang je v svoji izjavi tako povedal, da naj banke posežejo po orodjih za zmanjšanje stroškov zadolževanja, kar po mnenju analitikov vodi v bolj sproščeno monetarno politiko. Kitajska centralna banka je že sprejela ukrepe, skladno s temi pričakovanji, kar je kitajske delniške indekse poslalo višje.

 

Investitorji so trenutno razpoloženi dobro, zavedati pa se moramo, da tveganja za rast svetovnega gospodarstva ostajajo. Tako moramo svoje naložbene portfelje spremljati in po potrebi prilagajati skladno s svojim časovnim horizontom in sposobnostjo sprejemati tveganja.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

1,8%

Dow Jones

1,5%

Stoxx 600

1,7%

Shanghai Composite Index

3,9%

SBI TOP

-0,2%

Nafta

2,8%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar