Borzni komentar

16.9.2019 ob 19:45

 

V preteklem tednu smo zabeležili že tretji zaporedni teden pozitivnih donosov svetovnih delniških indeksov. K temu so pripomogle predvsem novice o nadaljevanju sproščene in stimulativne monetarne politike svetovnih centralnih bank. Tako so se delnice velikih podjetij v ZDA približale rekordnim vrednostim. Znotraj indeksa S&P 500 so se tako dobro odrezale delnice finančnih in industrijskih podjetij. Slabše so se odrezale delnice nepremičninskih podjetij. K rasti tečajev delnic so pripomogli spravljivi toni obeh strani v trgovinski vojni in spodbudni makroekonomski podatki. Po mnenju analitikov T. Rowe Price pa, kljub dobrim novicam, pomembnejšega napredka v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko ni pričakovati pred predsedniškimi volitvami v ZDA novembra 2020.

 

Delnice na evropskih trgih so zabeležile rast tečajev, ki jo je poganjala predvsem napoved novih stimulativnih ukrepov ECB. ECB je tako znižala obrestne mere in napovedala ponovno vzpostavitev programa kvantitativnega sproščanja. Po mnenju predsednika ECB, Maria Draghia, tako dogajanje okoli Brexitaa in zaostrene razmere v svetovni trgovini predstavljajo večje tveganje za evro območje kot v preteklosti, a verjetnost za recesijo ostaja majhna. Nemški Ifo inštitut pa je medtem znižal napovedi rasti nemškega gospodarstva tako za letos kot za prihodnje leto. Rasti svetovnih tečajev so se v tem tednu pridružile tudi delnice na Ljubljanski borzi.

 

Delniški trgi na Kitajskem so, podobno kot njihovi svetovni partnerji, zabeležili rast tečajev. K temu so, podobno kot v ZDA, pripomogle pozitivne novice glede trgovinske vojne in pričakovanja, da bodo oblasti v Pekingu sprejele dodatne ukrepe za stimuliranje kitajskega gospodarstva. Taka pričakovanja potrjujejo tudi slabši makroekonomski podatki, ki prihajajo iz Kitajske.

 

Razmere v svetovnem gospodarstvu ostajajo stabilne, a kot smo videli v preteklosti, lahko nepredvideni dogodki to sliko hitro spremenijo, zato je pomembno, da investitorji ohranimo dolgoročen pogled in se za svoje naložbe odločamo na podlagi svoje sposobnosti sprejemati tveganje in svoj časovni horizont.  

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

1,0%

Dow Jones

1,6%

Stoxx 600

1,3%

Shanghai Composite Index

1,1%

SBI TOP

1,0%

Nafta

-2,8%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar