Borzni komentar

23.9.2019 ob 19:40

V prejšnjem tednu so delniški indeksi večinoma zabeležili manjše padce tečajev, kar analitiki pripisujejo skoku cene nafte zaradi napadov na naftno infrastrukturo Savdske Arabije. Hkrati pa je ameriška centralna banka ponovno znižala obrestne mere. V tem tednu so delnice večjih podjetij delovale bolje kot delnice majhnih, najbolj na udaru pa so bile delnice transportnih podjetij, ki jih visoke cene nafte prizadanejo močneje kot druga podjetja. Fed je znova znižal ključno obrestno mero v ZDA in sicer za 0,25 odstotka, kar je bilo skladno s pričakovanji in zato ni povzročilo večjih sprememb borznih tečajev. Pokazala pa se je določne mera neenotnosti znotraj Feda, saj sta dva od članov organa, ki določa obrestno mero, glasovala, naj se ta ne spremeni, eden pa je glasoval za znižanje za 0,5 odstotka. Ta mnenja kažejo, da je prihodnost monetarne politike v ZDA nepredvidljiva, kar kaže tudi izjava predsednika Feda, ki ni postregla z jasnimi usmeritvami za naprej.

 

Delnice v Evropi so v prejšnjem tednu kazale mešano sliko. Tako je vseevropski indeks nekaj vrednosti pridobil, medtem, ko sta tako indeks nemških delnic kot indeks delnic v Veliki Britaniji nekaj izgubila. Raziskava mnenja finančnih strokovnjakov v Nemčiji, ki jo izvaja ZEW Institute, je pokazala večjo mero optimizma glede največjega gospodarstva evroobmočja. Optimizem tako pripisujejo predvsem napredku v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko, dogajanju okoli Brexita in dodatnim stimulativnim ukrepom svetovnih centralnih bank.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so v tem tednu sledile gibanju globalnih delniških trgov. Tako je indeks SBITOP zabeležil manjši padec tečajev.

 

Kitajski borzni indeksi so podobno kot večina drugih mednarodnih indeksov, zabeležili manjši padec tečajev. K temu so pripomogle objave podatkov, ki kažejo, da trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko terja svoj davek tudi od kitajskega gospodarstva. Po poročanju Reutersa pa zanimanje za kitajske delnice ostaja visoko, saj smo v petek zabeležili 16. zaporedni dan, ko so investitorji v kitajske delnice z oznako A, ki kotirajo v kitajskem yuanu, kupili več kot pa so prodali preko programa "stock connect", ki povezuje Hong Kong z ostalimi kitajskimi trgi.

 

Iz napisanega lahko razberemo, da na eni strani tveganja na kapitalskih trgih ostajajo prisotna, na drugi strani pa so svetovne centralne banke odločene zagotoviti dovolj likvidnosti za nadaljevanje gospodarske ekspanzije. Investitorji moramo tako razmišljati predvsem dolgoročno in svoje portfelje prilagajati svoji sposobnosti za prevzemanje tveganja in časovnemu horizontu.  

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -0,5%         

Dow Jones

-1,0%

Stoxx 600

 0,4%

Shanghai Composite Index

-0,8%

SBI TOP

-0,2%

Nafta

  5,9%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar