Borzni komentar

30.9.2019 ob 18:10

V preteklem tednu so delniški trgi zabeležili padec tečajev. Delnice velikih podjetij so delovale bolje kot delnice manjših podjetij, sektorsko gledano pa so se najbolje odzvale delnice podjetij, ki se ukvarjajo s komunalno oskrbo, slabše pa se se odzvale delnice telekomunikacijskih, zdravstvenih in telekomunikacijskih podjetij.

 

Pokazalo se je tudi, da je apetit investitorjev po prvih ponudb delnic podjetij (IPO) manjši od pričakovanj. Delnice podjetja Peloton so tako doživele drugi najslabši prvi trgovalni dan v letošnjem letu. Oči vlagateljev so še naprej uprte v trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko, kjer smo v prejšnjem tednu videli mešane signale. Po eni strani so iz Bele hiše prihajali spodbudni podatki o nadaljevanju pogajanj med ZDA in Kitajsko, nato pa je predsednik Trump med govorom v ZN obrnil ploščo in zaostril retoriko. Hkrati so trgi zanihali tudi zaradi dogajanj okoli preiskave delovanja predsednika ZDA s strani spodnjega doma parlamenta ZDA. V sredo so delnice ponovno pridobivale na vrednosti, saj je Donald Trump napovedal, da lahko dogovor v trgovinski vojni pride prej kot ga investitorji pričakujemo. V petek pa je trge pretresla novica, da Bela hiša preučuje možnosti za omejitev investicij ZDA na Kitajskem in možnost, da bi kitajskim podjetjem prepovedala kotacijo na borzah v ZDA.  Makroekonomski podatki v ZDA ostajajo mešani, tako po eni strani podatki iz nepremičninskega trga kažejo pozitivno sliko, na drugi strani pa se poraba potrošnikov v ZDA umirja kljub rasti dohodkov.  

 

Delnice podjetij v Evropi so prav tako zabeležile manjši padec tečajev. Tako makroekonomski podatki proizvodnih podjetij kažejo, da se sektor teh podjetij v Evropi krči, hkrati pa gre opaziti tudi slabšanje razmer v storitvenem sektorju. Na valutnih trgih je evro izgubil nekaj vrednosti v primerjavi z ameriškim dolarjem. Delnice na Ljubljanski borzi so zabeležile manjši padec tečajev kot večina mednarodnih indeksov.

 

Delniški indeksi na Kitajskem so prav tako zabeležili padce tečajev. Objavljeni podatki kažejo, da so dobički industrijskih podjetij na Kitajskem v avgustu padli, potem, ko so kitajska industrijska podjetja v prejšnjem mesecu zabeležila rast dobičkov. Kitajski delniški trgi bodo večino naslednjega tedna zaprti zaradi državnih praznikov.

 

V prihajajočih dneh pričakujemo objavo več pomembnih makroekonomskih podatkov, ki bi utegnili vplivati na prihodnje gibanje delniških tečajev, hkrati pa investitorji spremljajo dogajanje v ZDA in po svetu. Spremembe tečajev v zadnjem času nas opominjajo, da moramo pri investiranju vedno zasledovati svoje dolgoročne cilje in ravnati skladno s svojo sposobnostjo sprejemati tveganja.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -1,0%         

Dow Jones

-0,4%

Stoxx 600

-0,5%

Shanghai Composite Index

-2,5%

SBI TOP

-0,1%

Nafta

-3,9%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar