Borzni komentar

7.10.2019 ob 15:45

V preteklem tednu so delniški indeksi v večni nekaj vrednosti izgubili. Dobro so se odrezale delnice tehnoloških podjetij, predvsem Apple, slabše pa so delovale delnice podjetij v energetskem sektorju. Razloge za šibkost delniških trgov gre, po mnenju analitikov T. Rowe Price, iskati predvsem v nepričakovano šibkih podatkih proizvodnje aktivnosti v ZDA, ki je na najnižjih nivojih po letu 2009. Hkrati pa se je znižala tudi produktivnost neproizvodnega sektorja, ki je v ZDA bistveno pomembnejši. Vse to pa bi lahko bila voda na mlin tistim, ki pričakujejo novo nižanje obrestnih mer s strani centralne banke v ZDA. Stopnja brezposelnosti v ZDA s 3,5% ostaja na rekordno nizkih nivojih, kar pa se ne odraža v rasti plač, ki ostajajo nespremenjene.

 

Delnice na evropskih borzah so prav tako zabeležile padec tečajev. Na eni strani lahko to pripišemo napovedi, da bodo ZDA uvedle carine na določen proizvode iz EU, kar lahko storijo skladno z razsodbo svetovne trgovinske zbornice, ker so nekatere države EU dale nedovoljeno finančno pomoč podjetju Airbus, kar ga je postavilo v favoriziran položaj v primerjavi z ameriškim podjetjem Boeing. Na drugi strani pa je na pesimizem na evropskih trgih vplivalo dejstvo, da podatki kažejo upočasnjevanje storitvenega gospodarstva v Nemčiji, ki se s tem pridružuje šibkemu proizvodnemu sektorju. Je pa v preteklem tednu dobro delovala Ljubljanska borza, kjer je indeks SBITOP zabeležil slab odstotek rasti.

 

Delniški trgi na Kitajskem so bili v preteklem tednu zaprti zaradi obeleževanja 70. obletnice ustanovitve Kitajske ljudske republike, ponovno pa se bodo odprli ta torek. Po pričakovanju analitikov bo v ospredju še vedno trgovinski spor z ZDA.

 

V naslednjem tednu pričakujemo še nekaj pomembnih makroekonomskih podatkov, oči pa bodo uprte tudi v srečanje trgovinskih pogajalcev ZDA in Kitajske, ki se začne v četrtek. Kljub pestremu dnevnemu dogajanju pa je pomembno, da vlagatelji ohranimo mirne glave in dolgoročno naravnanost ter portfelje prilagajamo svojemu časovnemu horizontu in sposobnosti sprejemati tveganje.  

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -0,3%         

Dow Jones

-0,9%

Stoxx 600

-3,0%

Shanghai Composite Index

0,0%

SBI TOP

0,8%

Nafta

-3,9%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar