Borzni komentar

15.10.2019 ob 15:10

Delniški trgi so pretekli teden zaključili pozitivno. K temu so največ pripomogle novice glede napredka v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko. Znotraj indeksa S&P 500 so tako najbolje delovale delnice tehnoloških podjetij ter delnice industrijskih in surovinskih podjetij, slabše pa so se odrezala podjetja iz sektorja komunalne oskrbe. Tečaji so v preteklem tednu precej nihali, tako smo v ponedeljek pridobivali na vrednosti z napovedjo delnega sporazuma med ZDA in Kitajsko, ko pa je postalo jasno, da ta dogovor ne bo vključeval ključnih delov kot je intelektualna lastnina, padci so se nadaljevali tudi v torek, saj se je retorika obeh strani zaostrovala, v četrtek pa je sledil preobrat, saj so na trg prišle novice, da naj bi bili obe strani pripravljeni sprejeti delni dogovor. V petek pa so trgi zabeležili novo rast, ko je tudi dejansko prišlo do dogovora med ZDA in Kitajsko, ki pa še ni podpisan. K rasti tečajev so pripomogli tudi pozitivni makroekonomski podatki, ki kažejo na rast moči potrošnikov v ZDA, kar je pozitivno presenetilo trge.

 

V Evropi so delniški indeksi prav tako pridobivali na vrednosti, k čemur so prav tako pripomogle pozitivne novice glede trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, kar je ugodno vplivalo predvsem na izvozno usmerjeno nemško gospodarstvo. Hkrati so v javnost prišle tudi pozitivne novice glede pogajanj o britanskem izstopu iz Evropske unije, pogajalci obeh strani so se namreč strinjali, da bodo v prihodnjih začeli "intenzivna" pogajanja. Po mnenju analitikov T. Rowe Price, je tako sedaj verjetnost izstopa Velike Britanije iz EU brez dogovora približno enaka kot izstop z dogovorom. Makroekonomski podatki v Evropi pa ostajajo šibki, tako je po poročanju časnika Der Spiegel verjetno, da bo vlada napovedi gospodarske rasti za leto 2020 iz 1,5 odstotka znižala na 1,1 odstotka. Hkrati naj bi se Nemčija letos izognila recesiji z 0,5-odstotno gospodarsko rastjo. Na vrednosti je v tem tednu pridobil tudi osrednji indeks Ljubljanske borze SBITOP.

 

Delniški trgi na Kitajskem so, podobno kot drugje po svetu, pridobivali na vrednosti ob napovedi trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko. Mednarodni denarni sklad je opozoril, da bi trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko svetovno gospodarstvo utegnila stati okoli 700 milijard dolarjev do leta 2020, kar je približno toliko kot znaša celotno gospodarstvo Švice. Po mnenju Raya Millsa, analitika T. Rowe Price, pa investitorji ostajajo skeptični in ne pričakujejo, da se bo podpis širšega trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko zgodil prav kmalu, zaradi česar bodo delniški trgi še naprej volatilni.

 

Kljub volatilnosti trgov in morebitni želji, da bi trgovali na podlagi dnevnih novic je pomembno, da investitorji ohranimo mirne glave in svoje odločitve sprejemamo dolgoročno ob upoštevanju svoje nagnjenosti k tveganju in časovnega horizonta ob posvetu s svojimi izbranimi finančnimi strokovnjaki.

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar