Borzni komentar

21.10.2019 ob 18:15

 

Delniški trgi so pretekli teden zaključili mešano. Dobro so se odrezale delnice podjetij iz zdravstvenega sektorja, ki so znotraj S&P 500 zabeležile največjo rast. K temu je pripomogla rast cene delnic podjetja UnitedHealth Group, ki je objavilo boljše podatke od pričakovanj. Na drugi strani, se je slabo odrezal sektor tehnoloških podjetij, ki so jih obremenjevali predvsem slabi rezultati podjetja IBM. V preteklem tednu je tako več pomembnih podjetij pozitivno presenetilo vlagatelje z objavljenimi rezultati, poleg že omenjenih velja omeniti še J.P. Morgan Chase, Goldamn Sachs, Johnson & Johnson ter Netflix. Na drugi strani pa slabšo sliko kažejo makroekonomski podatki. Znižuje se število novogradenj zasebnih domov in industrijska proizvodnja, ki je v septembru padla bolj od pričakovanj. Mednarodni denarni sklad pa je svojo napoved globalne rasti znižal iz 3,2 na 3 odstotke, krivdo za to pa pripisujejo trgovinskim sporom.

 

V Evropi so trgi delovali mešano. Optimizem je pospremil novico, da so se pogajalci EU in Velike Britanije dogovorili glede pogojev Brexita, kar bi preprečilo Brexit brez dogovora, a so se takoj pojavili dvomi, ali bo parlament v Veliki Britaniji tak dogovor tudi potrdil. Nemška vlada je medtem svoje napovedi rasti za leto 2020 znižala iz 1,5 odstotka na 1 odstotek, po drugi strani pa podatki kažejo, da je samozavest o moči največjega gospodarstva v EU med investitorji padla manj od pričakovanj. Investitorji na Ljubljanski borzi so v tem tednu beležili rast tečajev delnic.

 

Delniški indeksi na Kitajskem so v preteklem tednu zabeležili padec tečajev, kar analitiki pripisujejo predvsem dejstvu, da je bila rast kitajskega gospodarstva v 3. četrtletju nižja od pričakovanj. Tako je BDP Kitajske v tem četrtletju rasel s 6 odstotki, pričakovanja pa so kazala 6,1-odstotno rast. Kljub temu pa s 6,2-odstotno rastjo v tem letu kitajsko gospodarstvo izgleda, kot da bo doseglo cilje, ki si jih je Peking zastavil za letos, k čemur bi lahko pripomogli tudi stimulativni ukrepi kitajske vlade. 

 

Slika v globalnem gospodarstvu tako ostaja mešana in nas opozarja, da moramo ohraniti mirno kri ter dolgoročno naravnanost in svoje portfelje prilagajta svoji sposobnosti prevzemati tveganje in svojemu časovnemu horizontu.

 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         0,5%         

Dow Jones

-0,2%

Stoxx 600

0,1%

Shanghai Composite Index

-1,2%

SBI TOP

0,6%

Nafta

-1,8%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar