Borzni komentar

28.10.2019 ob 19:45

V preteklem tednu so delniški indeksi zabeležili rast tečajev, kljub temu, da za razliko od preteklih tednov v tem mesecu nismo beležili pomembnejših geopolitičnih dogodkov. Po mnenju analitikov T. Rowe Price, so se borzni trgovalci bolj osredotočali na podatke o zaslužkih, ki so jih v tem času objavljala podjetja v ZDA. Hkrati pa analitiki opažajo tudi, da se na trge vrača optimizem. Dobro so se odrezale delnice tehnoloških podjetij, hkrati pa so delnice manjših podjetij delovale bolje kot delnice velikih. Za eno največjih presenečenj je poskrbela Tesla, ki je objavila rezultate 3. kvartala letošnjega leta, analitiki so pričakovali, da bo podjetje ponovno objavilo izgubo, a je Tesla presenetila z dobičkom, kar je povzročilo 18-odstotno rast tečaja. Naročila trajnih dobrin so se v septembru znižala za 1,1 odstotka, po drugi strani pa je indeks samozavesti nabavnih managerjev zrasel na najvišji nivo v zadnjih 6. mesecih.

 

Borzni trgi v Evropi so prav tako beležili rast tečajev in to kljub nejasni situaciji okoli Brexita. Po eni strani se večina voditeljev v EU strinja s ponovno preložitvijo odhoda Velike Britanije iz EU, na drugi strani pa francoski predsednik Macron temu močno nasprotuje.

 

Delnice na Ljubljanski borzi niso sledile pozitivnemu trendu ostalih držav in so zabeležile padec tečajev.

 

Delnice kitajskih podjetij so prav tako zabeležile rast, k čemur so pripomogle objave dobrih rezultatov kitajskih podjetij. Po drugi strani pa podatki kažejo, da kitajsko gospodarstvo raste najpočasneje po letu 1992. Rasti delnic pomagajo tudi stimulativni ukrepi kitajske vlade, ki je v finančni sistem vbrizgala okoli 35 milijard dolarjev po poročanju Bloomberga.

 

Ne glede na kratkoročna nihanja tečajev pa je pomembno, da investitorji ohranimo dolgoročno naravnanost in svoje odločitve prilagajamo svojemu časovnemu horizontu in nagnjenosti k tveganju.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         1,7%         

Dow Jones

0,7%

Stoxx 600

1,5%

Shanghai Composite Index

0,6%

SBI TOP

-0,6%

Nafta

5,2%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar