Borzni komentar

5.11.2019 ob 13:40

V preteklem tednu smo ponovno beležili rekordne vrednosti borznih indeksov. Znotraj indeksa S&P 500 so najbolje delovale delnice podjetij iz zdravstvenega sektorja k čemur so pripomogli predvsem pozitivni rezultati podjetji Merck in Pfizer, slabo pa so se odrezale delnice podjetij iz energetskega sektorja, katere obremenjuje predvsem padec cene nafte in naftnih derivatov.

 

Ameriška centralna banka FED je delovala skladno s pričakovanji investitorjev in je znižala ključno obrestno mero, hkrati pa so napovedali, da novih nižanj obrestne mere ne pričakujejo, da pa bodo delovali skladno s podatki o delovanju gospodarstva. Kasneje je predsednik Fed-a, Jerome Powell, dodal, da ne pričakuje dvigov obrestne mere, ker inflacija ostaja nizka, kar je pozitivno vplivalo na delniške trge. Podjetja v ZDA so nadaljevala z objavami poslovnih rezultatov, ki večinoma presegajo pričakovanja analitikov. Makroekonomski podatki v ZDA še naprej kažejo mešano sliko, tako so podatki o novih zaposlitvah pozitivno presenetili, na drugi strani pa so negativno presenetili podatki o vlaganju poslovnih subjektov v ZDA.

 

Zelo dobro so v preteklem tednu delovale tudi delnice evropskih podjetij. Tako je indeks SOTXX 600 v preteklem tednu zabeležil najvišji tečaj v skoraj dveh letih. K temu so pripomogle predvsem pozitivne novice okoli Brexita. Prišlo je tudi do menjave na vrhu ECB, kjer je Christine Lagarde zamenjala Maria Draghija. Draghi je v svojem zaključnem govoru pozval k enotnosti znotraj ECB in enotnosti vodji držav evro območja. Priznal pa je tudi, da je monetarna politika manj učinkovita v stimuliranju gospodarstva kot je bila včasih.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so v tem tednu delovale precej slabše od delnic na mednarodnih borzah, kar lahko deloma pripišemo skrajšanemu trgovalnemu tednu zaradi praznikov, hkrati pa na delniške trge vplivajo tudi odločitve glede prihodnosti kreditiranja in davčne politike.

 

Delnice na Kitajskem so, podobno kot delnice na mednarodnih trgih, zabeležile rast tečajev. K temu so pripomogli predvsem dobri podatki o poslovanju podjetij na Kitajskem. Podatki, ki prihajajo iz Kitajske tako ostajajo mešani in po eni strani kažejo določeno mero odpornosti kitajskega gospodarstva na carine, ki jih uvajajo ZDA, po drugi strani pa se predvsem industrijskim podjetjem carine kljub vsemu poznajo. Storitveni sektor ostaja močnejši od industrijskega sektorja, celotno gospodarstvo pa po poročanju T. Rowe Price raste najpočasneje po letu 1992.

 

Investitorji moramo tudi v dobrih časih ohraniti mirno glavo in ne sprejemati naglih odločitev, marveč svoje odločitve prilagoditi svojemu časovnemu horizontu in sposobnosti sprejemanja tveganja.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         1,5%         

Dow Jones

1,4%

Stoxx 600

1,5%

Shanghai Composite Index

0,1%

SBI TOP

-1,5%

Nafta

-1,1%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar