Strahovi pred recesijo vse manjši!

11.11.2019 ob 18:05

V preteklem tednu smo bili ponovno priča rasti delniških indeksov. K temu so pripomogle predvsem novice glede "prve faze" trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko. Po poročanju T. Rowe Price so razlike v rasti delnic znotraj indeksa S&P 500 na zgodovinsko gledano rekordnih nivojih, kar po njihovem mnenju pomeni, da na rast delnic vplivajo predvsem fundamentalni podatki posameznih podjetij in ne denarni tokovi borznih trgov.

 

Sektorsko gledano so v preteklem tednu dobro delovale predvsem delnice finančnih podjetij, na drugi strani pa so se slabo odrezale delnice nepremičninskih podjetij in tistih, ki se ukvarjajo s komunalno oskrbo. Teden se je začel pozitivno zaradi novic okoli trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Nato je sredi tedna sledil močnejši padec, ko je odjeknila novica, da se pogajalci ZDA in Kitajske ne strinjajo glede lokacije podpisa trgovinskega sporazuma.

 

V četrtek pa je sledil močan odboj, ko so kitajski predstavniki objavili, da je prišlo do dogovora o medsebojnem zniževanju carin med ZDA in Kitajsko, kar pa je Trump kasneje zanikal. Makroekonomski podatki še naprej kažejo mešano sliko, a analitiki v splošnem ugotavljajo, da se strah pred prihodom recesije zmanjšuje.  

 

Delnice v Evropi so prav tako pridobivale na vrednosti, k čemur so pripomogle pozitivne novice glede trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Tako je od povprečja odstopal nemški borzni indeks DAX, ki je zrasel za okoli 2 odstotka.  Rast evropskih delniških trgov podpirajo tudi podatki o zaslužkih evropskih podjetij, ki so najboljši v zadnjih 6. kvartalih, saj je po do sedaj objavljenih podatkih kar 50 odstotkov podjetij preseglo pričakovanja. Po drugi strani pa je IMF znižal pričakovano rast evropskega gospodarstva za leto 2019 iz 1,3 odstotka na 1,2 odstotka. V letu 2018 je rast znašala 1,96 odstotka. Podatki iz Nemčije pa kažejo rast tako izvoza kot naročil, ki jih prejemajo tovarne v Nemčiji.

 

Na Ljubljanski borzi je indeks SBI TOP pridobil na vrednosti. Dobro so delovale predvsem delnice Krke in Petrola, slabše pa se je odrezal Telekom.

 

Delniški indeksi na Kitajskem so večinoma beležili rast tečajev, k čemur so, podobno kot drugod, pripomogle predvsem novice okoli trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. V petek so delnice na kitajskem trgu sicer večinoma izgubljale vrednost, saj so trge prestrašila mešana sporočila predstavnikov ZDA in Kitajske o napredku pogovorov, a so delnice teden kljub temu zaključile pozitivno. Po mnenju analitikov delnicam na kitajski borzi pomaga tudi pričakovanje, da bodo pridobile večjo utež v enem največjih indeksov trgov v razvoju MSCI Emerging Markets Index.

 

Počasi se zaključuje obdobje objav poslovnih rezultatov podjetij, ki v večini presegajo pričakovanja. V naslednjem tednu pa pričakujemo podatke o inflaciji in industrijski proizvodnji v ZDA. Strahovi pred recesijo se tako umirjajo, a kljub temu moramo vlagatelji ostati previdni in svoje odločitve prilagajati svojemu časovnemu horizontu in sposobnosti sprejemati tveganje.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         0,9%         

Dow Jones

1,2%

Stoxx 600

1,4%

Shanghai Composite Index

0,2%

SBI TOP

1,2%

Nafta

2,2%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar