Merjenje moči velesil še vedno v ospredju

18.11.2019 ob 14:25

Indeks Dow Jones Industrial Average je prvič v zgodovini zaključil nad mejo 28.000 točk. V povprečju so delnice večjih podjetij delovale bolje kot delnice manjših. Znotraj indeksa S&P 500 so se najbolje odrezale delnice zdravstvenega sektorja, k čemur so pripomogle predvsem delnice podjetij zavarovalniške panoge, slabše pa so se odrezale delnice energetskih podjetij, na katere je vplival predvsem padec tečaja Exxon Mobile.

 

V ospredju so bile ponovno novice glede trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Na borzah se je pojavil strah, da bi dogajanje v Hong Kongu povzročilo novo zaostrovanje razmer med obema stranema, a administracija v ZDA miri, da pogajanja dobro napredujejo. Predsednik ameriške centralne banke, Jerome Powell, je v pričanju pred Kongresom ZDA povedal, da bo centralna banka v prihodnosti delovala na podlagi makroekonomskih podatkov, ki trenutno kažejo mešano sliko.

 

V Evropi je večina borznih indeksov prav tako zaključila pozitivno, k čemur so pripomogle novice glede trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Nemčija se je uspela izogniti tehnični recesiji z 0,1-odstotno rastjo v tretjem četrtletju. Šibkost nemškega gospodarstva se kaže predvsem v proizvodnem sektorju, na kar vpliva trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko, storitveni sektor pa zaenkrat ostaja močan. Po poročanju Statističnega urada EU, je gospodarstvo EU v tretjem kvartalu zraslo za 0,2 odstotka, v tem letu pa 1,2 odstotka. Rast so beležili tudi tečaji delnic na Ljubljanski borzi.

 

Kitajski delniški trgi so, za razliko od večine mednarodnih, zabeležili padec tečajev, saj makroekonomski podatki kažejo, da trgovinska vojna z ZDA vpliva na kitajsko gospodarstvo. Po poročanju Bloomberga so tako podatki o industrijski proizvodnji kot podatki o maloprodaji in podatki o vlaganju v dolgoročna sredstva razočarali vlagatelje. Po mnenju analitikov to krepi verjetnost, da bo vlada v Pekingu sprejela nove ukrepe za stimuliranje kitajskega gospodarstva.

 

V naslednjem tednu ponovno pričakujemo več pomembnih makroekonomskih podatkov ter objave poslovnih rezultatov nekaterih podjetij, pomembno pa je, da vlagatelji ohranimo dolgoročen pogled in svoje odločitve prilagajamo svojemu časovnemu horizontu ter sposobnosti sprejemanja tveganja.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         0,9%         

Dow Jones

1,2%

Stoxx 600

0,2%

Shanghai Composite Index

-2,5%

SBI TOP

1,8%

Nafta

1,0%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar