Borzni komentar

25.11.2019 ob 17:45

Indeks S&P 500 je minuli teden zabeležil prvi tedenski padec vrednosti po šestih zaporednih tednih rasti. Znotraj omenjenega indeksa so se najbolje odrezale delnice energijskih podjetij, čemur je botroval dvig cene nafte na svetovnih trgih. Ta dvig je zakrivila objava podatkov o zalogah načrpane nafte v ZDA, ki so zrasle manj od pričakovanj. Dobro so se odrezale tudi delnice iz zdravstvenega sektorja. Na drugi strani so se slabo odrezale delnice podjetij, ki vlagajo v potrošniške dobrine, potem, ko so slabše podatke in napovedi od pričakovanih objavili Macy's, Home Depot in Kolhl's, v pozitivno smer pa je izstopalo podjetje Target.

 

Večji padec delniških tečajev smo tako zabeležili v sredo, potem, ko je prišlo do novih zaostritev v pogajanjih o trgovinskem sporazumu med ZDA in Kitajsko. Do zaostritve pogajanj je prišlo potem, ko je Kongres v ZDA sprejel zakon, ki bi kaznoval predstavnike oblasti na Kitajskem, ki so odgovorni za poskuse zatrtja protestov v Hong Kongu. Kasneje je predsednik Trump napovedal, da kljub temu, da je podpora protestnikom v Hong Kongu pomembna, je pomembna tudi podpora predsedniku Xi-ju, s čimer je nakazal, da želi umiriti razmere, kar je pozitivno vplivalo na delniške trge.  

 

Investitorji so po poročanju T. Rowe Price veliko pozornosti namenili tudi zapisniku seje enega od organov centralne banke ZDA, iz katerega izhaja, da zaenkrat ne gre pričakovati sprememb v politiki obrestnih mer v ZDA. Makroekonomski podatki v preteklem tednu so slikali pozitivno sliko gospodarstva v ZDA.

 

V Evropi so delniški indeksi prav tako zabeležili padec tečajev. Izjema so bile v tem tednu delnice v Veliki Britaniji, ki so nekaj vrednosti pridobile. Makroekonomski podatki kažejo mešano sliko. Tako se je PMI industrijskih podjetij za 46,6 dvignil na najvišjo raven v zadnjih treh mesecih, a še vedno kaže krčenje industrijskega sektorja, po drugi strani pa je storitveni sektor za 51,5 šibkejši kot v preteklosti, a še naprej kaže rast storitvenega sektorja. Nemška centralna banka pa napoveduje stagnacijo nemškega gospodarstva v zadnjem kvartalu 2019, a navaja, da se pričakovanja v proizvodnih podjetjih počasi izboljšujejo in da bi morala zasebna potrošnja ugodno vplivati na nemško gospodarstvo. V tem tednu so se dobro odrezale delnice na Ljubljanski borzi, ki so za razliko od večine mednarodnih indeksov zabeležile rast tečajev.

 

Delniški indeksi na Kitajskem so v preteklem tednu izgubili nekaj vrednosti, čemur je botrovala predvsem podpora ameriških politikov protestnikom v Hong Kongu. Le ta je zmanjšala verjetnost podpisa "prve faze" trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko. Po drugi strani pa so oblasti na Kitajskem že začele s sprejemanjem ukrepov za spodbuditev kitajskega gospodarstva, ki vse bolj čuti negativne vplive trgovinskega spora z ZDA.

 

V naslednjem tednu bodo borze v ZDA v četrtek zaprte zaradi praznovanja zahvalnega dne, kljub temu pa pričakujemo objavo več pomembnih makroekonomskih podatkov. Iz stališča investitorjev je najpomembneje, da ohranimo mirno kri in svoje odločitve sprejemamo dolgoročno ob upoštevanju svojih naložbenih ciljev in sposobnosti sprejemati tveganje.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         -0,3%         

Dow Jones

-0,5%

Stoxx 600

-0,3%

Shanghai Composite Index

-0,2%

SBI TOP

2,4%

Nafta

0,6%

 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar