Nov teden novi rekordi

2.12.2019 ob 18:40

V preteklem tednu so delniški indeksi v ZDA ponovno dosegli rekorde, kljub padcu tečajev v petek. Borze v ZDA so bile v četrtek zaradi praznovanja zahvalnega dne zaprte, v petek pa je bil trgovalni dan skrajšan. Vsi trije veliki borzni indeksi v ZDA so zabeležili nove rekordne vrednosti. Volumen trgovanja na borzah v ZDA je bil v začetku tedna visok, nato pa je zaradi praznikov sledil padec.

 

Petek po zahvalnem dnevu ima tradicionalno zelo nizek volumen trgovanja, saj veliko investitorjev ostane na dopustu. V preteklem tednu so dobro delovale delnice podjetij iz sektorja potrošnih dobrin, k čemur so pripomogle predvsem delnice Amazon.com. Objavljenih je bilo tudi več prevzemnih namer, tako bo podjetje Charles Schwab prevzelo konkurenčno podjetje TD Amaritrade, francosko podjetje, ki se ukvarja z luksuznimi dobrinami, LVMh pa bo prevzelo Tiffany&Co.

 

Delnicam je do novih rekordov pomagala novica, da Kitajska pripravlja nove ukrepe za zaščito intelektualne lastnine, kar je eno glavnih jabolk spora v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko. Petkov padec tečajev pa je po mnenju analitikov T. Rowe Price sprožil predsednik Trump s podpisom spornega zakona o podpori človekovim pravicam v Hong Kongu. Makroekonomski podatki objavljeni v preteklem tednu so večinoma presegli pričakovanja analitikov, izjema so bili le podatki o osebnih dohodkih, ki niso pokazali znatnega izboljšanja.

 

Delnice v EU so prav tako zabeležile rast tečajev. Podobno kot delnice v ZDA so delnice v Evropi padle v petek, a so kljub temu zabeležile pozitiven teden. Razpoloženje potrošnikov v največjem gospodarstvu EU - Nemčiji se je nepričakovano izboljšalo, kar naj bi po mnenju analitikov pomagalo dvigniti potrošnjo. Dvig potrošnje bi utegnil pomagati nemškemu gospodarstvu, ki so ga trgovinski spori močno prizadeli. Hkrati tudi makroekonomski podatki kažejo ugodno sliko. Plače v Nemčiji rastejo, brezposelnost pa je s 5 odstotki blizu rekordno nizkih nivojev. Poročilo OECD na drugi strani pa kaže, da ima upočasnjevanje globalne trgovine največji učinek ravno na

gospodarstvo EU.

 

Delnice na Ljubljanski borzi so v tem tednu zabeležile manjši padec tečajev.

 

Delnice na Kitajskem so zabeležile 3. zaporedni padec tečajev, kar analitiki pripisujejo predvsem podpisu zakona v podporo človekovim pravicam v Hong Kongu s strani predsednika ZDA Donalda Trumpa. Kitajska vlada je napovedala močan odgovor na podpis omenjenega zakona. Pred podpisom omenjenega zakona so predstavniki obeh strani zatrjevali, da je podpis, "prve faze" trgovinskega dogovora blizu. Makroekonomski podatki na Kitajskem prav tako kažejo slabo sliko kitajskega gospodarstva, kar bi utegnilo vlado v Pekingu prepričati, da je potrebno sprejeti nove ukrepe za pomoč kitajskemu gospodarstvu.

 

Za dolgoročne investitorje tako obeti zaenkrat ostajajo pozitivni, pomembno pa je, da odločitev ne sprejemamo prehitro, temveč jih prilagajamo svojemu časovnemu horizontu, ter sposobnosti sprejemati tveganje.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         1,0%         

Dow Jones

0,6%

Stoxx 600

1,1%

Shanghai Composite Index

-0,5%

SBI TOP

-0,7%

Nafta

-4,1%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar