Na borzah znova (z)mešano

9.12.2019 ob 17:45

V preteklem tednu smo beležili mešano delovanje borznih indeksov. Na eni strani so se odnosi med ZDA in Kitajsko okoli trgovinske vojne zaostrili, na drugi strani pa so podatki iz trga dela kazali spodbudno sliko. Delnice manjših podjetij so delovale bolje kot delnice velikih. Znotraj indeksa S&P 500 so najbolje delovale delnice podjetij iz sektorja osnovnih potrošnih dobrin, k čemur so pripomogle predvsem delnice podjetja Procter&Gamble. Slabše so se odrezale delnice industrijskih podjetij, ki jih je prizadel padec cene delnic družbe Boeing, saj prihodnost njihovega najbolje prodajanega letala 737 Max ostaja nejasna. Podatki o proizvodnji v ZDA ostajajo slabi, saj ISM indeks, ki meri proizvodnjo aktivnost v ZDA, kaže, da se je le ta skrčila že četrti mesec zapored, hkrati je tudi trošenje v gradenem sektorju padlo drugi mesec zapored.

 

Podatki iz trga dela pa kažejo povsem obratno sliko. Tako je brezposelnost ponovno padla na 3,5 odstotka, kar je najnižja stopnja v zadnjih 50. letih. Meritve razpoloženja potrošnikov, ki jih opravlja univerza v Michiganu, kažejo, da je to razpoloženje najboljše po maju letos. 

 

Delnice na evropskih borzah so teden končale približno tam, kjer so ga začele. Po eni strani je na to vplival strah pred zaostritvijo tgovinskega spora med ZDA in Kitajsko, ki je delnice v začetku tedna pognal niže, po drugi strani pa so pozitivni makroekonomski podatki, predvsem vztrajna krepitev moči potrošnikov v ZDA, delnice proti koncu tedna vrnile blizu izhodiščne točke. Na dogajanje na evropskih borznih trgih močno vplivajo tudi novice okoli Brexita in krhka politična stabilnost najmočnejših držav v EU, Nemčiji in Franciji. Podatki o inflaciji pa kažejo, da se je inflacija v EU po zaporednih padcih v novembru povečala. Indeks SBITOP na Ljubljanski borzi je v preteklem tednu zabeležil rast tečajev.

 

Delnice na kitajskem borznem trgu so po treh tednih izgub v prejšnjem tednu zabeležile rast tečajev. K temu so pripomogli uradni podatki, po katerih se je proizvodna aktivnost na Kitajskem pobrala in je rasla najhitreje po decembru 2016. Hkrati kitajska politika kaže pripravljenost na izboljšanje odnosov z ZDA na področju trgovine. 

 

Za investitorje je najpomebneje, da ostanemo usmerjeni v prihodnost in svoje odločitve sprejemamo z dolgoročno vizijo, skladno z našo pripravljenostjo sprejemati tveganja in svojim časovnim horizontom. 

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

          0,2%         

Dow Jones

-0,1%

Stoxx 600

-0,3%

Shanghai Composite Index

1,4%

SBI TOP

0,7%

Nafta

7,1%


 

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar