Plus, plus in plus

16.12.2019 ob 19:45

K uspešnemu tednu je pripomogla predvsem novica, da so pogajalci ZDA in Kitajske dosegli prvo fazo trgovinskega sporazuma. Dobro so se odrezale predvsem delnice tehnoloških podjetij ter tudi delnice podjetij energetskega sektorja. Na drugi strani pa je v preteklem tednu slabo deloval sektor manjših nepremičninskih podjetij. Večino tedna so se delniški indeksi gibali zelo umirjeno, saj so nasprotujoči si signali glede trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko zmedli vlagatelje.

 

Proti koncu tedna so delnice zabeležile močnejši skok tečajev, saj je odjeknila novica The Wall Street Journala, da je prišlo do dogovora med ZDA in Kitajsko, v petek pa je sledila zmeda, saj so ne eni strani predstavniki kitajskih oblasti oznanili, da je prišlo do osnutka dogovora o znižanju carin, na drugi strani pa je predsednik Trump izjavil, da je poročanje The Wall Street Journal napačno. Kasneje je predstavnik Trumpove administracije pojasnil, da bo do znižanja carin dejansko prišlo, kar so trgi sprejeli zelo pozitivno. Makroekonomski podatki so kazali slabšo sliko v preteklem tednu. Tako je prodaja na drobno sicer zrasla, a bistveno manj od pričakovanj, hkrati pa podatki kažejo, da so potrošniki previdnejši pri nenujnih nakupih. Povečalo se je tudi število iskalcev zaposlitve na tedenskem nivoju.

 

Delniški indeksi v Evropi so prav tako zabeležili rast tečajev. K temu so pripomogle novice glede trgovinskega dogovora med ZDA in Kitajsko ter zmaga konzervativcev na volitvah v Veliki Britaniji, ki je zmanjšala verjetnost Brexita brez dogovora. Konzervativci imajo tako precejšnjo večino v spodnjem domu britanskega parlamenta. Novo izvoljena predsednica ECB Christine Lagarde je vodila svoje prvo zasedanje ECB, na katerem je, po pričakovanjih, ohranila sproščeno monetarno politiko ECB, kakršno je začrtal njen predhodnik Mario Draghi. Podatki o inflaciji še naprej kažejo, da ta kljub sproščeni monetarni politiki ostaja nizka.

 

Na Ljubljanski borzi gre posebej omeniti delnice Krke, ki so zabeležile najboljši tečaj v zadnjem desetletju in so letos pridobile že skoraj 30 odstotkov. Tudi ostale delnice so v prejšnjem tednu večinoma beležile lepo rast tečajev.

 

Delnice na kitajskih borzah so zabeležile dvig tečajev že drugi teden zapored, k čemur je pripomogel osnutek prve faze trgovinskega sporazuma z ZDA. Večino rasti so delnice na Kitajskem tako zabeležile v petek, ko je na dan prišla novica, da je predsednik Trump odobril prvo fazo trgovinskega dogovora med ZDA in Kitajsko. Vlada na Kitajskem je medtem napovedala, da bo ohranila previdno monetarno politiko in hkrati napovedala nadaljevanje zmerne ekonomske rasti, kar po mnenju analitikov napoveduje okoli 6-odstotno rast.

 

Podatki tako še naprej kažejo mešano sliko, kljub rekordnim vrednostnim delniških indeksov v ZDA. Pomembno je, da investitorji na novice ne odreagiramo prehitro, marveč odločitve sprejemamo skladno s svojim časovnim horizontom in svojo pripravljenostjo sprejemanja tveganja.

 

IME INDEKSA

TEDENSKI PREMIK

S&P 500

         0,7%         

Dow Jones

0,4%

Stoxx 600

1,1%

Shanghai Composite Index

1,9%

SBI TOP

1,7%

Nafta

1,0%

Anže Šarabon
Vodja alternativnih naložb in osebni finančni svetovalec
Komentar